Vanavond is het dan zover: het Nationale Brainstorm Event over immigratie, georganiseerd door de organisatie de Nederlandsche Leeuw. In Rijswijk komen er 2000 mensen bijeen om na te denken over immigratie, integratie, en identiteit. Vele sprekers komen naar dit evenement om te praten over deze thema's en de uitdagingen voor de toekomst. In de media wordt het evenement al neergezet als (nieuw)rechts. De Nederlandse Leeuw wil ’neutraal’ zijn, maar krijgt het verwijt vooral een ’rechtse club’ te zijn, die zelfs ’extreem-rechts’ gedachtegoed zou legitimeren. „De hele line-up van sprekers is cultureel-rechts”, meent auteur en kenner van rechts Nederland, Chris Aalberts. „Dat mag van mij, maar suggereer dan niet dat het een open debat is.”
Van Chris Aalberts mogen we heel veel verwachten en natuurlijk ook een beetje stemmingmakerij. Het kaderen van fenomenen naar eigen behoefte en voorkeur is iets wat geen enkele journalist vreemd is. Alsnog, hij heeft in dit geval wel gelijk, want er zijn veelal 'rechtse' sprekers, zoals
Rita Verdonk, 'gayservative' Lennard van Mill,
Thierry Baudet, en
Jordan Peterson.
Hoe kan dit? De organisatoren hebben aangegeven een zo divers mogelijke panel neer te zetten, maar als je naar het resultaat kijkt is het niet echt gelukt. Dat komt naar mijn idee vooral omdat '
links', als je daar al van kan spreken, niet haar voornaamste speerpunten heeft in de thema's immigratie, integratie, en identiteit. Linkse partijen spitsen zich toe op de economische verdeling en de sociale dialectiek tussen de 'haves' en de 'have nots'. De mensen met kapitaal en mensen zonder kapitaal. Dat is het enige belangrijke vraagstuk binnen een samenleving voor hen. Hierdoor zijn 'linkse' politici en denkers niet snel geneigd om mee te doen aan dit soort 'rechtse' of 'conservatieve' thema's. Juist omdat zij dan meedoen aan een frame en stappen in een
rechts kader waar zij niets mee hebben.
Nee, de 'linkse' politici en denkers gebruiken dit evenement in hun eigen frame om te wijzen en te veroordelen, zoals ze al decennialang gedaan hebben. De Brainstorm vervalt hierdoor tot een retorisch middeltje voor mensen om te gebruiken in hun eigen politieke frame, zij het rechts of links.
GroenLinks-prominent Huub Bellemakers neemt op sociale media, net als Chris Aalberts, scherp stelling tegen DNL. „Aan de organisatoren, de sprekers, de inleidingen en de probleemstelling kun je afleiden dat het gaat om een nieuw-rechtse bijeenkomst”, zegt Bellemakers. „Een meet-up van Jesse Klaver noem je ook geen nationale brainstorm.”
Bellemakers werd na zijn kritiek uitgenodigd om op het evenement te spreken, maar hij weigerde. „Ik heb geen zin om als excuus-GroenLinkser te komen opdraven.”
Als je echt begaan bent met het onderwerp en de zorg dat het een te 'rechts' evenement is over een zeer belangrijk thema, dan ga je er alsnog heen. Met dit soort slappe debattrucjes en excuusjes zorg je er alleen maar voor dat je de mensen die je wil bereiken niet meekrijgt. Zo creëert links zelf een vacuüm en gaat ze daarna klagen dat het te 'rechts' is. Zo ken ik er ook nog wel een paar.