Nachtmerriekabinet wil VMBO nu helemaal uitkleden: geen diploma meer nodig voor overstap naar MBO

Geen categorie20 feb 2017, 13:00
Je zou denken dat politici de kwaliteit van het VMBO willen opkrikken om tot betere resultaten te komen. Helaas is niets minder waar.
Minister Jet Bussemaker (PvdA) en haar ondergeschikte staatssecretaris Sander Dekker (VVD) zijn van plan om het VMBO nog verder uit te kleden. Zo willen ze het onder meer mogelijk maken voor VMBO-scholieren om "zonder tussentijds examen" de overstap te maken naar het middelbaar beroepsonderwijs.
Natuurlijk hebben de bewindslieden dit nieuwe plan een schitterende nieuwe naam gegeven: "doorlopende leerroutes." Om die routes mogelijk te maken dienen ze binnenkort een nieuwe wet in.
De Telegraaf legt uit wat de gedachte achter dit plan is (dat ook behelst dat het VMBO nog meer gericht wordt op de praktijk zodat het hoegenaamd beter aansluit bij het MBO):

Zo kunnen in de toekomst vmbo'ers alvast lessen gaan volgen in het mbo. Ook moet een overstap naar het middelbaar beroepsonderwijs zonder tussentijds examen mogelijk worden...

Volgens Bussemaker en Dekker zullen de aanpassingen ertoe leiden dat minder leerlingen uitvallen bij de overstap van het vmbo naar het mbo. De huidige leerroutes zijn voor veel vmbo’ers te rigide en bereiden hen onvoldoende voor op het vervolgonderwijs, stellen de bewindslieden.

Staatssecretaris Dekker:

"De helft van alle scholieren gaat naar het vmbo. Dat zijn veel verschillende kinderen, die verschillende routes nodig hebben om het beste uit zichzelf te kunnen halen. Met dit voorstel geven we kinderen de kans om een route te kiezen die het beste bij ze past."

Blijkbaar is die route dus ook: doorstromen zonder diploma. Want wie heeft nou eigenlijk bewijs nodig dat hij of zij een middelbare school-diploma heeft? Dat is maar ouderwets.
Nou ben ik ervan overtuigd dat het hebben van een diploma van vervolgopleidingen (MBO, HBO, Universiteit) schromelijk overschat wordt en dat het goed is dat we de praktijk weer op waarde leren schatten (zowel bij het MBO als bij het VMBO), maar dat staat hier natuurlijk redelijk los van. Ook als je je toelegt op het praktische kan daar prima een diploma aan verbonden worden, zéker als je het over het VMBO en dus over het middelbare onderwijs hebt.
Lezers van De Telegraaf halen dan ook terecht keihard uit naar dit belachelijke plan. Zo schrijft 'Rhiver':

Aha en straks vol trots vertellen dat er zo weinig uitval is en het percentage MBO is gestegen en VMBO gedaald. Yeah right. Net de rekentoets van Dekkertje, een 4 is ook een voldoende. Voor sommen die vroeger door leerlingen uit de oude 6e klas lagere school werden beheerst.

Politiek Den Haag maakt meer kapot dan je lief is. Misschien moeten politici eerst een gezond verstand toets afleggen voordat ze over burgers mogen regeren.

H. Dekkers voegt daar terecht aan toe:

"Verdere uitholling van het VMBO niet te stuiten."

Peter Emile denkt er ook het zijne van:

"Ik denk dat ik het begrijp; in plaats van de leerling op te krikken naar een hoger niveau, wordt de opleiding neergekrikt naar het laagste niveau onder de leerlingen. Tja. Want eisen stellen aan leerlingen is natuurlijk racistisch. Of discriminatoir. Of zoiets."

Ook een anonieme lezer, die een werkgever is, is absoluut niet te spreken over dit onzinnige plan:

"Nederland heeft de afgelopen jaren steeds de eisen aan de leerling aangepast aan de haalbaarheid van de school. Helaas continu naar beneden. Wij als werkgevers zien dat terug in het dramatische niveau van de leerlingen. Terwijl Nederland zichzelf continu op de schouder slaan maken veel werkgevers liever gebruik van stagiaires uit andere landen. Word wakker Nederland, je kunt nog zo knutselen met cijfers en regeltjes, je jeugd is steeds minder in staat het niveau dat de wereld vraagt te evenaren. Het imago van NL gaat naar beneden en we blijven de kop in het zand steken. Misschien wat meer naar andere landen kijken en leren i.p.v. andere landen beleren en corrigeren. Wake up!"

Sjaak U. voegt daar aan toe:

"De zoveelste afbrokkeling van onderwijs in Nederland. Dit gaat puur over vroegtijdige uitval van met name allochtone leerlingen. Omdat je niet wil wijzen naar de uitvallers gooi je er maar weer een maatregel tegenaan die iedereen treft. Als het voor 98% wel werkt moet je het niet veranderen voor zie 2%!"

Je zou denken dat bewindspersonen zich iets aan zouden trekken van die kritiek vanuit de maatschappij, maar helaas is dat natuurlijk allerminst het geval bij een staatssecretaris van de VVD en een minister van de PvdA. Die partijen zijn immers al decennialang losgeslagen van de werkelijkheid.
En zo gaat de uitholling van het VMBO maar door. Nog even en die leerlingen -- de helft van alle leeringen in ons land! -- hebben werkelijk niets meer aan hun fopopleiding.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten