Na vertrek Eva Jinek: het mag rechtser bij WNL

Geen categorie11 apr 2013, 15:15

Eva Jinek verlaat omroep WNL en stapt over naar KRO-NCRV. Het is nu hoog tijd dat WNL gaat werken aan een rechtser profiel.

Het gezicht van de door De Telegraaf opgerichte omroep WNL, Eva Jinek, stapt vanaf het nieuwe televisieseizoen over naar de nieuwe fusieomroep KRO-NCRV om daar een dagelijkse talkshow te presenteren. Prima, want Jinek is een knappe verschijning en ze is een prima journalist, maar ze heeft overduidelijk niet voor WNL gekozen vanwege het rechtse profiel van de omroep. Wat dat betreft zal WNL Jinek missen als kiespijn, en veel kijkers zullen hetzelfde gevoel hebben, hoe goed ze ook was voor het opkrikken van de bekendheid van WNL.

Nu Jinek weggaat, is het voor WNL hoog tijd dat het eens echt werk maakt van het rechtse en conservatief-liberale profiel dat het zou moeten hebben (waarmee de omroep het publieke-omroepbestel is binnengekomen). Met radiopresentator Joost Eerdmans gaat dat heel behoorlijk, maar het Algemeen Dagblad schreef niet lang geleden dat hij de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam zou kunnen gaan worden. Dat zou betekenen dat omroep WNL minstens twee nieuwe gezichten nodig heeft. Intussen worden omroepen gedwongen om te fuseren vanwege de bezuinigingen. In het toekomstige bestel van de publieke omroep is er geen plaats voor het tegengeluid dat WNL en PowNed naar Hilversum hebben gebracht. Dat is doodzonde, maar tot die tijd hebben beide omroepen de morele plicht zich te onderscheiden van het linksige Hilversum.

Vaak wordt gezegd dat rechtse televisie niet bij de publieke omroep thuis zou horen. Rechtse televisie zou volgens critici om principiële redenen alleen commercieel mogen gaan en niet publiek, want een publieke omroep past niet bij het rechtse denken dat de overheid zoiets zou moeten subsidiëren. Dat is waar en daar is niets mis mee (kom maar op met die commerciële rechtse zender!), maar de publieke omroep is bedoeld voor iedereen, niet enkel en alleen voor (leden van) omroepen als de VARA, NCRV, VPRO en NTR. Drie keer de Volkskrant is knap waardeloos. Ook rechtse kijkers moeten zich senang voelen bij de publieke omroep. Daar hoort een conservatief-liberaal geluid bij. Laten we vooral niet vergeten dat meer dan de helft van de Nederlanders (centrum-)rechts is.

Wie Jinek en Eerdmans zullen opvolgen, is compleet giswerk. Het zal voor WNL niet makkelijk worden goede kandidaten te zoeken die weten hoe ze met een camera om moeten gaan. Dat komt omdat rechtse mensen weinig ervaring hebben met het maken van televisie. In Nederland is er bijna geen rechts tv-talent. Des te meer reden voor de schrijvende pers met rechtse sympathieën om meer werk te maken van televisie. Alleen dan kan het monopolie dat links heeft op het maken van televisie worden doorbroken.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten