Bij een enorme reeks aanslagen in Thailand zijn meerdere mensen gedood en tientallen gewond geraakt.
Onder de gewonden zou een 23-jarige Nederlandse vrouw zijn, die daar naar alle waarschijnlijkheid op vakantie was. Dat zal voor het gros van de slachtoffers gelden, aangezien de bommen afgingen in toeristengebieden in het Aziatische land.
Gisteravond en vannacht gingen op minstens acht verschillende plekken explosies af, ongeveer verspreid over vier toeristische trekpleisters: Phuket, Surat Thani, Trang en Hua Hin. Het grootste aantal explosieven, vier, zou in die laatste plek, een resort, zijn afgegaan.
Alsof dit nog niet genoeg aanwijzingen geeft, laten ook de precieze locaties van de aanslagen zien dat het doel was om zoveel mogelijk buitenlandse toeristen op te blazen. Zo waren er explosies bij een bar die in trek is bij toeristen, bij een strand en bij een monument.
En uiteraard, we bevinden ons nu nog in de ontkenningsfase. De Thaise politie was er snel bij met de mededeling dat het "überhaupt niet zeker is dat de aanslagen met elkaar in verband staan" - juist ja, er gaan toevallig in een periode van een paar uur acht bommen af - en, je raadt het al, dat het niet vaststaat dat radicale moslims deze moordpartij op hun geweten hebben.
Gelukkig, of beter gezegd helaas, weten wij wel beter. De NOS was er ook snel bij om te zeggen dat extremisten wel eens aanslagen plegen in Thailand, maar dat ze het doorgaans niet op toeristen voorzien hebben. Dat kan 10 jaar misschien geklopt hebben, maar de tijd dat terroristen enkel aanslagen pleegden op doelwitten die zich ook daadwerkelijk kunnen verdedigen (zoals militairen en agenten) is toch echt voorbij. De waarheid is dat deze gebeurtenissen de huidige regering wel goed uitkomen, aangezien afgelopen zondag een grondwetwijziging werd aangenomen die de militaire machthebbers nog meer macht geven. De aandacht zal ongetwijfeld afgeleid worden van de echte daders, om de regering een excuus te geven om politieke vijanden op te pakken. Ja, eigenlijk zijn dit gewoon Erdoğaneske praktijken. Maar dat de democratie wereldwijd stervende is, dat weten we al langer.