In Egypte laten de voormalige machtshebbers van de Moslimbroederschap zien dat ze bloed met bloed willen vergelden. In Egypte is het sinds de staatsgreep en democratische verkiezing van president Abdel Fattah al-Sisi al weer een flinke tijd relatief rustig is na jaren van onrust die begonnen met protesten tegen toenmalig president Mubarak.
Toch ging dat gisteren alsnog even goed mis, enkele uren nadat een Egyptische rechtbank besloot dat voormalig president en moslimbroeder Mohammed Morsi tot
de doodstraf veroordeeld werd. Bij een aanslag in de stad al-Arish in de Sinaï-woestijn werden zonder pardon
twee rechters en een openbaar aanklager doodgeschoten:
Two Egyptian judges and a prosecutor have been shot dead hours after ousted president Mohamed Morsi was sentenced to death.
Police said the judges were travelling in a car in the city of al-Arish, Sinai, when it was attacked by suspected Islamist gunmen. The shooting also killed the officials’ driver and wounded another prosecutor, the health ministry said.
Police initially said three judges were killed in the attack that came hours after a court in Cairo sentenced ousted president Mohamed Morsi to death for his role in a mass jailbreak during the 2011 uprising.
De Moslimbroederschap is na de bloedige rellen die volgden op hun
verwijdering uit het openbaar bestuur verklaard tot verboden organisatie, maar is ondanks de gevangenschap en veroordeling van vele honderden leden - waaronder kopstukken zoals Morsi - nog steeds niet geheel verdwenen. Helaas valt dan ook te verwachten dat het niet bij deze ene aanslag blijft: zolang Moslimbroeders hun politieke leider in een dodencel zien zitten, hebben ze niet bijster veel te verliezen en zullen ze doorgaan
De enige manier waarop Al-Sisi dit kan winnen van zijn voorgangers in het landsbestuur is door een lange adem te hebben. Door een uitputtingsoorlog te voeren én door de
aan Hamas gelieerde organisatie af te sluiten van hun door Iran bewapende bondgenoten in de Gazastrook, zullen de Moslimbroeders uiteindelijk geen wapens, propaganda of materieel meer hebben om de regering van Al-Sisi te bestrijden.
De president is daar al een tijd mee bezig. Maar zoals de aanslag van gisteren aantoont, is hij daar ook nog lang niet klaar mee.