1. Home
  2. Moeten Europese verdragen met tweederde meerderheid worden aangenomen? De Kamer neemt de eerste horde

Moeten Europese verdragen met tweederde meerderheid worden aangenomen? De Kamer neemt de eerste horde

Geen categorie09 sep 2015, 19:00
Op initiatief van SGP-leider Kees van der Staaij moeten nieuwe Europese verdragen voortaan met een tweederde meederheid (100 zetels) worden aangenomen in het Nederlandse parlement. Voorheen voorstond een gewone meerderheid, van slechts 76 zetels.
De SGP boekt vandaag een bescheiden zegen. De partij wil namelijk dat wanneer er nieuwe verdragen uit Europa ter goedkeuring voorliggen in het Nederlandse parlement, dat er dan een verzwaarde procedure geldt. Voor normale verdragen geldt dat ze als geratificeerd mogen worden beschouwd als de helft plus één van de Tweede Kamer voor is. Maar de SGP vindt dat Europese verdragen zo ingrijpend zijn voor onze rechtsorde, dat de regels strenger moeten worden gemaakt voor dit soort initiatieven. En dat wil Van der Staaij doen met niets minder dan een wijziging van de Grondwet:
Met de steun van de VVD koerst SGP’er Van der Staaij af op een meerderheid voor zijn initiatiefwet voor een verzwaarde goedkeuringsprocedure voor Europese verdragen.
De Kamer debatteerde woensdagmorgen over zijn wetsvoorstel. Behalve de VVD zijn ook PVV, SP, Christen­Unie en de Groep Bontes/Van Klaveren ervoor. Samen met de SGP zijn deze fracties goed voor 77 Kamer­zetels.
Er is nog wel een maar: 77 zetels is genoeg om het wetsvoorstel door te sturen naar de Eerste Kamer om het ook aldaar een eerste lezing te laten ondergaan. Mocht het voorbij de senaat komen, dan is er nog een tweede lezing nodig in beide kamers van de Staten-Generaal. Bij die tweede lezing komt dan de tweederde meerderheid om de hoek kijken, en wat dat betreft lijken er toch nog wel wat meer Kamerleden en partijen nodig om ook in die tweede lezing (na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen) dit voorstel van Van der Staaij ook daadwerkelijk vast te leggen in de Grondwet.
Maar wat Van der Staaij betreft is dat een zorg voor later. "De aanhouder wint," laat de optimistische SGP-leider weten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten