Minister van Defensie Jeanine Hennis en haar Duitse collega willen een Europees leger

Geen categorie03 mei 2015, 18:00
"Wir brauchen eine Europa-Armee."
De Telegraaf bericht dat onze minister van Defensie Jeanine Hennis en haar Duitse collega Ursula von der Leyen bij een ontmoeting in Berlijn gezegd hebben dat ze willen dat Europese legers nauwer gaan samenwerken en dat er uiteindelijk zelfs een Europees leger moet komen. Dat laatste noemen zij "noodzakelijk."
"Een Europees leger is ons gezamenlijk doel, maar waarschijnlijk zal dat nog heel lang duren", aldus Ursula von der Leyen. "Dat zullen mijn kinderen mogelijk ooit meemaken", zei de bewindsvrouw tegen Bild am Sonntag. "Het gaat er nu om dat we stap voor stap de Europese Defensie-samenwerking op de rails zetten. Ook de Verenigde Staten willen dat Europa een sterke kracht wordt binnen de NAVO. Omdat te bereiken moet een aantal landen in Europa op het gebeid van Defensie beter samenwerken en hun krachten bundelen. En dat doen Nederland en Duitsland al."
Hennis voegt daar aan toe dat het in de NAVO "nu aan balans ontbreekt. De Amerikanen nemen het meeste werk voor hun rekening. Daarom moeten Europese landen samenwerken. En daarbij is tempo gewenst. De inzetbaarheid van de Europese leger moet worden verbeterd."
Ze vindt het met name belangrijk dat er snel kan worden ingegrepen in crisissituaties. "Kijk, bijvoorbeeld naar de uitbraak van Ebola en de dreiging van IS. Daar had Europa sneller moeten ingrijpen," zegt ze.
Nu klopt dat natuurlijk, maar critici zullen zich afvragen waarom het vervolgens noodzakelijk is om een Europees leger te creëren. Kunnen individuele lidstaten met eigen sterke legers hun acties niet gewoon beter met elkaar coördineren? Als je samen een internationaal, supranationaal leger creëert geef je een groot deel van je nationale soevereiniteit op. Het is een stap die je dus niet zomaar, zullen tegenstanders zeggen, moet nemen - ook niet op de lange termijn waar Von der Leyen en Hennis het over hebben.
De Tweede Kamer doet er verstandig aan om op de handrem te gaan staan en dit proces in de wacht te zetten. Investeer eerst maar eens in onze eigen Defensie; bouw die op, help het leger groter en krachtiger te worden, dan kun je daarna nog altijd om de tafel zitten met andere EU-lidstaten over mogelijke vergaande samenwerking.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten