Minister Dijsselbloem: 'Ja, ik had meer informatie kunnen geven over de Fyra'

Geen categorie30 okt 2015, 21:00
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem geeft toe dat hij de Tweede Kamer niet volledig geïnformeerd heeft over de gang van zaken rond de hogesnelheidstrein Fyra.
Natuurlijk brengt hij het wel een beetje anders, maar dat is wel waar zijn uitspraken vandaag op neerkomen:

De PvdA-bewindsman reageerde vrijdag kort voor het begin van de ministerraad voor het eerst op de kritiek. "Ik heb de Kamer tijdig en juist geïnformeerd. Maar zoals vaak kun je er nog meer informatie aan toevoegen. Ik erken dat op dit punt er meer over te zeggen was geweest."

Met andere woorden: in zijn ogen heeft hij de Kamer juist geïnformeerd maar had hij vollediger kunnen zijn. Hoewel hij dat blijkbaar een prima argumentatie vindt gold dat in het niet zo verre verleden nog als een politieke doodzonde. We noemen dat namelijk "het parlement niet volledig informeren."
Dijsselbloem eet echter van twee walletjes. Aan de ene kant zegt hij dat hij de Kamer juist en volledig geïnformeerd heeft, maar aan de andere kant had hij meer informatie kunnen (en, zegt hij impliciet: moeten) geven:

"Dit had beter gekund, laat ik dat er maar gewoon van zeggen", aldus Dijsselbloem.

Volgens hem probeert het kabinet de Kamer zo goed mogelijk te informeren. "Als de Kamer voortaan alles wil hebben, ik vind het prima."

Het zijn merkwaardige uitspraken. "Als de Kamer voortaan alles wil hebben"? Ja, natuurlijk wil de Kamer dat. Dat is niet een optie, zo hoort dat te gebeuren. Als de minister wist dat de NS pas vanaf de zevende doorverkochte Fyratrein geld zou ontvangen had hij dat moeten zeggen. In plaats van dat publiek te maken hield hij deze informatie voor zich waardoor hij de Kamer de indruk gaf dat de NS meteen zou cashen bij de eerste doorverkochte trein.
De parlementaire enquêtecommissie stelt dan ook dat hij de Kamer op het "verkeerde been heeft gezet."
Niet zo lang geleden zou dat betekenen dat Dijsselbloem zou moeten aftreden. Tegenwoordig gelden die regels blijkbaar niet meer; Dijsselbloem kan waarschijnlijk blijven zitten omdat de PvdA hem te belangrijk vindt, de kiezer en de rest van het parlement moeten daar maar genoegen mee nemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten