Tranentrekkende zieligheid is ons ter ore gekomen vanuit de gemeente Barneveld. Volgens de Barneveldse Krant leven namelijk 471 migranten van voornamelijk niet-Westerse afkomst onder de armoedegrens van €1.200 per maand. Heel zielig allemaal, maar dit is gewoon de dagelijkse realiteit voor heel veel Nederlandse gezinnen en ook studenten. Laten we heel eerlijk zijn: het leven is al knap lastig voor geïntegreerde Nederlandse Nederlanders dus het zal niemand verbazen dat migranten met een andere cultuur, taal en levensvisie moeite hebben om rond te komen in de maatschappij. Overigens leven in Barneveld niet alleen migranten onder de armoedegrens, maar gepensioneerden en natuurlijk een aantal studenten. Al zal het qua studentenaantallen in Barneveld natuurlijk meevallen.
Toch is het jammer om te zien dat de armoedegrens voor zovelen nog steeds een realiteit is. De armoede is dan wel gedaald in absolute aantallen van zo'n 1,3 miljoen Nederlanders in 2013 naar zo'n 939.000, maar toch. Het is één van de redenen waarom bijvoorbeeld
Geert Wilders en zijn PVV nog steeds aanhang genieten: een klassiek beeld op natiestaten gecombineerd met sociaaleconomische punten doen het goed bij oud-PvdA-kiezers.
Wat we zien onder de kabinetten Rutte 1,2 en 3 is nog steeds een hang naar een
kosmopolitisch wereldbeeld waarin de intellectuele status quo denkt dat het goed is dat 'grenzen vervagen', maar tegelijkertijd nog steeds delen van de eigen bevolking niet veel beter af zijn dan de niet-Westerse migranten. Opmerkelijk is de armoede onder migranten natuurlijk wel. Voornamelijk omdat Nederlanders altijd wordt verteld dat de migranten 'nodig zijn' om de gaten in de arbeidsmarkt op te vullen vanwege de vergrijzing.
Kortom: onder Rutte 1,2,3 stroomden duizenden migranten Nederland binnen zonder een fatsoenlijk plan om het nieuwe arbeidskapitaal aan te boren. Hierdoor leven enorm veel migranten in armoede, maar krijgen Nederlanders het ook extra zwaar. Zij moeten immers de uitkeringen van de migranten betalen bovenop de al bestaande uitkeringen van andere onfortuinlijke Nederlanders of studenten. Wat een succesverhaal!