Merkel krijgt haar zin: steeds meer landen willen 'immigranten terugnemen'

Geen categorie22 jul 2018, 16:00
Nederland is één van de landen in kwestie. Want wij hebben nog niet genoeg asielzoekers, toch?
Angela Merkel kan opgelucht adem halen. Hoewel het er even naar uitzag dat haar kabinet snel zou vallen vanwege het immigratiedebacle houden andere Europese regeringen haar nu toch in het zadel:

Nog eens veertien Europese landen hebben aan Duitsland toegezegd om migranten sneller terug te nemen. Onder de landen zijn Nederland en kritische landen op migratiegebied als Polen, Tsjechië en Hongarije, meldt het Duitse persbureau DPA.

Eerder zorgde Merkel al voor deals met Spanje en Griekenland op dit punt. Nu zijn daar dus nog eens veertien landen bijgekomen waaronder, ongelooflijk genoeg, Nederland.
Of is dat toch niet zo ongelooflijk? Het AD legt uit:

Nederland vindt het prima om afspraken met Berlijn te maken over versnelling van het terugnemen van asielzoekers. Omgekeerd geldt namelijk ook dat migranten van wie de procedure eigenlijk in Duitsland zou moeten lopen dan sneller kunnen worden overgedragen. Dat gaat nu vaak stroperig. Volgens betrokkenen zijn er meer asielzoekers in Nederland van wie de aanvraag volgens de zogeheten Dublinverordening eigenlijk door de Duitsers zou moeten worden behandeld dan andersom.

Wat Nederland betreft is dit dus een goede deal omdat er meer asielzoekers in Nederland zijn die eigenlijk in Duitsland asiel moeten aanvragen dan andersom. Maar ja, is dat écht zo? Dat gaan we de komende maanden ongetwijfeld zien. Op zich zal het me niet verbazen als de Nederlandse regering daar weer eens over liegt. Aan de andere kant, het is wel degelijk logisch om ervan uit te gaan dat er meer asielzoekers asiel dienen aan te vragen in Duitsland dan in Nederland.
Hoe dan ook, voor Merkel is het een bijzonder belangrijke ontwikkeling dat al die landen akkoord gaan met haar eisen. Natuurlijk is dat op zich niet eens zo gek: Duitsland is veruit het machtigste land in de EU. Als de Duitsers besluiten om andere EU-lidstaten (financieel) pijn te doen hebben die landen onmiddellijk een probleem.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten