Afgelopen week vond in de Tweede Kamer het debat plaats over de mislukte militaire missie in Irak waarbij Nederlandse bommen een ravage aanrichtten en 70 burgerdoden te betreuren vielen. Maurice de Hond vroeg zijn panel hoe zij denken over het optreden van Rutte en of zij de motie van wantrouwen tegen het kabinet zouden steunen. Een meerderheid zou Rutte per direct naar huis sturen. Kiezer vindt 'Irak-debat' van belang
[caption id="attachment_240643" align="aligncenter" width="800"]
Peil.nl" width="800" height="156" /> Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Als we kijken naar de bovenstaande tabel dan zien we daar een ruime meerderheid van 58% van de kiezers die van mening is dat het Irak-debat van wezenlijk belang is. Met name de kiezers van de oppositiepartijen vinden het Irak-debat belangrijk, maar kiezers van VVD en CDA zijn vooral van mening dat het debat over de burgerslachtoffers er niet toe doet.
Ruim 54% van de VVD-kiezers zegt dat het debat niet belangrijk is en ruim 52% van de CDA kiezers is eenzelfde mening toegedaan. Dat is toch wel zorgelijk om te lezen. Laten we hopen dat het goed gaat met de VVD- en CDA-kiezers, want een debat als deze als 'niet belangrijk' inschatten is wel erg vreemd. Gelukkig zien kiezers van andere partijen dat net zo.
Als we kijken naar de onderstaande tabel waarin de evaluaties van de kiezers aangaande het optreden van Rutte zien, dan blijkt direct dat een meerderheid van de kiezers het optreden van Rutte, 'ik ben alles vergeten', hekelt. Uitgezonderd, ja wederom, de kiezers van VVD en CDA, die blijkbaar bijzonder ongevoelig zijn voor mensenrechten, het foutief informeren van het parlement en militaire blunders.
Meerderheid hekelt optreden premier Rutte
[caption id="attachment_240644" align="aligncenter" width="900"]
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Verder zien we dat vrijwel alle kiezers het optreden van Rutte als negatief bestempelen. Met name kiezers van 50Plus (83%) beoordelen het optreden van de premier als negatief. Verder kunnen CDA en VVD blij zijn dat Nederland een representatieve democratie is want als de kiezer in de Tweede Kamer had gezeteld tijdens de behandeling van de motie van wantrouwen dan was Rutte hoogstwaarschijnlijk naar huis gestuurd.
Ruim 50% van de kiezers weet namelijk zéker dat ze voor de motie van wantrouwen zouden stemmen. En tussen de kiezers die de 'weet niet/geen antwoord'-optie hebben aangestipt zijn er vast wel een paar te vinden die Rutte naar huis zouden sturen als het erop aankwam.
Kabinet naar huis als kiezer het voor het zeggen had
[caption id="attachment_240645" align="aligncenter" width="900"]
Bron: Maurice de Hond / Peil.nl[/caption]
Kortom: het kabinet bevindt zich in zwaar weer. In de reguliere peilingen brokkelt de steun verder af en op een belangrijk onderwerp als militaire interventies zien we ook geen blije kiezers.