'Onderhandelingen heroverwegen.'
Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie (EU) heroverweegt, omdat het een "doodlopende weg" zou zijn. Dit bleek dinsdag in de Tweede Kamer. Turkije wil al decennialang lid worden van de EU. In oktober 2005 begonnen de onderhandelingen over toetreding.
Volgens de ChristenUnie is er in de afgelopen acht jaar maar zeer weinig voortgang geboekt in de onderhandelingen. Na de recente blokkade van Twitter en Youtube in het land, heeft de partij de rest van de Kamer dan ook opgeroepen om het kabinet te vragen om de verdere onderhandelingen te heroverwegen.
Het is duidelijk dat de Turken in meerderheid niet bij de EU willen. Het Turkije van nu heeft gewoon niet bijzonder veel zin om westerse waarden als vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en vrijheid van godsdienst te waarborgen. Erdogan-Turkije sluit liever Twitter af. Maar het is niet alleen Turkije dat niet bij de EU wil, Nederland wil het land er ook niet bij hebben. Dat is althans de vertaling van 'toetreding heroverwegen', zoals de partijen het noemen. Dat wordt hoog tijd.
Niet in de laatste plaats dus omdat Turkije zelf ook niet zoveel meer ziet in een lidmaatschap van de EU. Geef het land dezelfde rechten als Noorwegen en iedereen is blij. Iedereen? Nou, nee, nog een klein dingetje. Het lijkt me namelijk meer dan zinnig dat de EU ook stopt met het over de schutting gooien van geld naar Turkije. Het land krijgt nu jaarlijks een miljard euro. Gewoon, helemaal gratis, omdat het onderhandelt met de EU en het geld kan aanwenden om aan de Europese eisen te voldoen. Mooi hè?
Als we een ding moeten 'heroverwegen', dan is het wel het afsluiten van de gratisgeldkraan. Komt dat 'gepriviligeerde lidmaatschap' later wel. Want geen EU, maar wel Europees geld, zo rollen wij niet.