Mooi zo.
De grote meerderheid van de Duitsers beschouwt het einde van de Tweede Wereldoorlog als een bevrijding en niet meer als de nederlaag van Duitsland. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van het instituut Forsa onder duizend Duitsers van 18 tot 85 jaar.
Tien jaar geleden was het nog zo dat in een ander onderzoek bleek dat een derde van de ondervraagde Duitsers 8 mei, de dag van de bevrijding van het nazisme, zag als de dag van de nederlaag. Ja, dat werd toen nog echt zo gezien. Nu ligt het er gelukkig heel anders voor:
89 procent van de ondervraagden zei het einde van de oorlog op 8 mei 1945 als een bevrijding te zien. 9 procent sprak nog van de nederlaag van Duitsland.
In 1985 zei de dit jaar overleden West-Duitse president Richard von Weizsäcker dat het einde van de Tweede Wereldoorlog ook voor de Duitsers een bevrijding betekende, namelijk een bevrijding van de "mensenverachtende" nationaal-socialistische tirannie. Die opmerking baarde toen opzien, maar dat is inderdaad wat het is. Een bevrijding van een verschrikkelijke tirannie.
Het is opmerkelijk dat het nog zo lang heeft geduurd voordat verreweg de meeste Duitsers beginnen te snappen wat de
nazi's hebben gedaan en dat die nazi's niet alleen de vrijheid beperkten van de mensen die zij onderdrukten en vermoordden, maar ook die van de Duitsers die zich geen zorgen hoefden te maken om vervolging omdat ze niet Joods waren of tot een andere minderheid behoorden.
De wereld is beter af zonder nazi's, en het is prettig om te zien dat onze oosterburen, zij het wat laat, dat inmiddels ook vinden.