Mauro kost PVV en PvdA

Geen categorie05 nov 2011, 11:29
Volgens de meest recente peiling van Maurice de Hond kost de hele affaire Mauro niet alleen de PvdA, maar ook de PVV zetels.
Daar wordt je toch niet blij van als je Geert Wilders heet. Toch?

Een kwart van de PVV-kiezers uit 2010 wil dat Mauro een verblijfsvergunning krijgt. Een deel van hen zegt nu op de SP te stemmen. Die partij groeit naar 27 zetels en is daarmee de tweede partij van het land, achter de VVD.

Het echte aparte van de PVV is dat deze partij - onder leiding van Martin Bosma - zich steeds meer als sociaaldemocratisch presenteert. Volgens Bosma zou dat in het ene electorale succes na het andere resulteren: sociaaldemocratische kiezers voelen zich verraden door de PvdA. Die kiezers zullen de PVV met wijdopen armen ontvangen.
Natuurlijk is er een probleem: de SP heeft ook zeer goede anti-immigratie papieren. Deze partij is al sinds jaar en dag kritisch over de import van meer en meer buitenlanders, die zich te vaak weigeren aan te passen aan de Nederlandse maatschappij. Daarnaast is de SP natuurlijk qua economische plannen nogal... socialistisch. Ja, alweer, net zoals de PVV.
Kortom, als de PVV het ook maar een beetje laat liggen zullen we zien dat de meeste kiezers niet overlopen naar de VVD, maar naar de Socialistische Partij van Emile Roemer. 
Ondertussen gaat het ook wat minder met de PvdA: Cohen en de zijnen staan nu op 16 zetels. Zestien. Dat is weliswaar nog altijd vijf beter dan het CDA (dat het alweer met elf moet doen), maar nee; dit is nou niet echt een resultaat waar de sociaaldemocraten over naar huis zullen schrijven. 
Kortom, de kwestie Mauro - en immigratie en integratie in het algemeen - blijft een moeilijk punt voor de PvdA - en veel kiezers zijn meer dan bereid om de overstap te maken naar de SP als ze denken dat deze partij het beter doet. 
Nou, fantastisch, nietwaar?
Ondertussen vraag ik me wel af waar de Nederlandse kiezers precies mee bezig denkt te zijn. Hoe verdeeld kunnen we worden? De VVD op 32, de SP op 27, de PVV op 26, D66 18, PvdA 16, CDA 11, GroenLinks 10...
Kan iemand mij vertellen wat voor coalitie we zouden hebben na zo'n verkiezing? Een linkse? Die moet de SP er dan bij hebben... gaat de PvdA een socialistische premier accepteren? Het zou mij verbazen (en het zou ongetwijfeld het einde inluiden van de PvdA, omdat de SP daarmee zou bewijzen een serieuze partij te zijn). Daar komt bij dat deze coalitie uitkomt op 71 zetels, wat er vijf te weinig zijn. Dan zou de ChristenUnie er dus bij moeten. Tja, het kan... maar echt logisch is het niet allemaal.
Of anders een vierpartijen-coalitie onder leiding van de VVD? VVD, D66, PvdA en GroenLinks komen gezamenlijk uit op 76 zetels; net genoeg voor een meerderheid. 
Maar ondertussen betekent dat dus wel dat twee van de grote winnaars - de SP en PVV - er dan niet bij kunnen zijn. De kans dat dit gebeurt moet toch redelijk klein worden ingeschat, of niet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten