"De ervaring leert dat meer da drie kwart van de partijen die in de 21e eeuw aan een kabinet meededen bij de volgende verkiezingen (fors) verloren. Ook bij de Gemeenteraadsverkiezingen en Provinciale Statenverkiezingen, die in die regeerperiode plaats vonden, deden de meeste regeringspartijen het dan niet goed. De laatste vier keer dat D66 in een regering zat bij een verkiezing (1982, 1998, 2002, 2006) verloor die partij fors."
"Het tragische is dat, doordat ook sinds de oprichting van D66, ruim 50 jaar geleden, er geen enkele echte hervorming is geweest van ons politieke stelsel, we inmiddels in een politieke en electorale situatie zijn beland, waarbij de vorming van een stabiele en krachtige regering, onmogelijk is, en er ook geen vooruitzicht is, hoe dat in de toekomst wel bereikt kan worden (met twee derde meerderheden in beide Kamers)."
"Doorgaan op de oude voet zal echter de regeerbaarheid van Nederland verder doen verkleinen. Wellicht kan, als D66 tot het volgende kabinet toetreedt, de voormannen van die partij daaraan voorafgaande nog eens het Appèl lezen, dat in september 1966 uitkwam, en de basis werd van de oprichting van de partij Democraten 66, nu ruim 50 jaar geleden. De ondertitel van dat pamflet luidde: “Aan iedere Nederlander, die ongerust is over de ernstige devaluatie van onze democratie”.
Ter afsluiting citeer ik de derde alinea:
“Wij zijn van mening dat ons staatsbestel bedroevend functioneert. Het politieke spel moet nog steeds worden gespeeld volgens de regels die dateren uit de vorige eeuw. Die regels zijn in de jaren na 1848 opgesteld voor een maatschappij die niet te vergelijken is met de onze. De turbulente ontwikkelingen sinds 1900 hebben onze samenleving immers ingrijpend veranderd. Maar nog steeds moeten regeerders en parlement het doen met de codes van een voorbij tijdperk. De laatste jaren presenteren de bittere gevolgen daarvan zich met een steeds grotere frequentie.”