Zaterdagmiddag kwam Marten Fortuyn op tragische wijze om het leven. Hij werd vooral bekend doordat hij fel bleef strijden voor de nalatenschap van broer Pim Fortuyn.
Marten trad een tijd lang op als woordvoerder van de familie. Ook probeerde hij in 2006 te voorkomen dat de LPF onder de naam van Lijst 5 Fortuyn zou meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2006, op basis van de merknaam Fortuyn, die hij gedeponeerd had. Dit beroep werd toen door de Raad van State verworpen.
Simon wil er nuchter over blijven en wil dat het opgeschreven wordt ’zoals het is’. „Vanwege zijn geestelijke gesteldheid zat hij in een gesloten afdeling. Hij had echter nog steeds een enorme drang naar vrijheid, zeker tijdens oplevingen. Dat is hem nu fataal geworden.” Na een mislukte ontsnappingspoging waarbij hij gewond raakte, werd Marten Fortuyn niet meer gereanimeerd. Hij had eerder al aangegeven dat dat niet nodig was, vertelt broer Simon.
Broer Simon vertelt dat Marten altijd zijn uiterste best bleef doen om de nalatenschap van Pim te verdedigen.
Pim mocht niet voor niets zijn gestorven. Daar geloofde hij in.
Marten had het er moeilijk mee dat de aandacht voor Pim zijn standpunten verwaterde, aldus Simon. Vorig jaar haalde hij nog het nieuws omdat hij de voormalige partij van zijn broer, de LPF, nog nieuw leven in wilde blazen. Dit onder de naam Pim Marten Fortuyn of PMF.
Wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam zegt te zijn geraakt door het nieuws. Hij schreef in 2012 het boek 10 jaar zonder Pim, waar Marten nog aan meewerkte.
,,Hij liep voorop in de strijd om gerechtigheid", vertelt Eerdmans die ook met Marten in 2015 de Pim Fortuyn Prijs in het leven riep. ,,Hij heeft al die rechtszaken bijgewoond, hij was in de Kamer om rond debatten zich te laten horen... Marten was erg strijdbaar.''
Had Marten gelijk? Verwateren de standpunten van Pim?