Marokko wil geld van de Europese Unie om illegale migratie te beteugelen

Geen categorie06 jan 2019, 9:00
'We willen geld zien!' zo ongeveer klonk de reactie van de Marokkaanse regering op verzoeken vanuit Brussel en Madrid om hen te helpen met het beteugelen van illegale migratie. In de afgelopen tijd verliepen de betalen die de Europese Unie aan Marokko doet om de migratieomvang te beperken stroef, waardoor Rabat niet zo content is met de huidige verzoeken. Ze willen wel helpen, maar dan moet er toch echt meer hulp komen vanuit Europa. Doordat de migratieroutes zich langzaam hebben verlegd is Marokko één van de laatste routes voor migranten. Eerder reisden veel migranten via Turkije naar Griekenland. En ook via Libië naar Italië. Maar nu dus voornamelijk via Marokko naar Spanje.
Volgens de Europese organisatie Frontex is het aantal migranten ook sterk afgenomen. Dat is dus in ieder geval goed nieuws. Het is namelijk onhoudbaar om op lange termijn hoge toestroom te faciliteren zoals in 2015 en 2016. Toch was het aantal alsnog flink te noemen: ruim 150.000 migranten kwam illegaal naar Europa. Deze mensen doen werkelijk alles om naar Europa te komen. Ze verstoppen zich zelfs in matrassen en dashboards van auto's aldus het Algemeen Dagblad. Het aantal neemt over de gehele buitengrens af, behalve dan bij de Spaanse enclaves zoals Ceuta.
Merendeel van de illegale migranten is man en slechts 18% is vrouw. Deze verhouding is een belangrijk gegeven, want het is uiterst onhandig om de natuurlijke man-vrouw balans te verstoren door grote groepen mannelijke migranten toe te laten. Verder wordt er met geen woord gerept over de wederzijdse intenties die vanuit het VN-migratiepact van Marrakesh worden geformuleerd om illegale migratie te voorkomen. Want het is toch weer de Europese Unie die in de buidel moet tasten om iets gedaan te krijgen in Marokko.
De druk op de Marokkaanse autoriteiten komt allerminst als een verassing. In oktober al waarschuwde de Duitse inlichtingendienst voor een flinke toename van illegale migratie via dat land. Ook Ceuta is niet meer zo benaderbaar als vroeger. Er staan flinke hekwerken en er wordt ook regelmatig gevochten tussen grensbewaking en migranten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten