Markten in paniek

Geen categorie29 nov 2010, 15:33
Zoals ik gisteren al schreef, lijkt de Ierse reddingsoperatie het tegenovergestelde resultaat te hebben bereikt van wat de Europese bestuurders voor ogen stond. De bedoeling was dat door middel van een massale kapitaalinjectie de Ierse economie (lees: het Ierse bankwezen) overeind gehouden zou worden, zodat de markten enigszins gestabiliseerd zouden worden. In praktijk werd de reddingsoperatie vooral gezien als een bevestiging van de bange vermoedens van de kant van de markten - zonder problemen immers geen reddingsoperatie.
In paniek zoeken beleggers nu naar volgende kandidaten voor Europese interventie. Nouriel Roubini, aka 'Dr Doom', stelt onomwonden dat Portugal maar beter nu meteen een eigen reddingsplan kan aankomen omdat het anders binnenkort onder veel minder gunstige voorwaarden alsnog de gang naar Brussel zal moeten maken. Achter de schermen zetten Brusselse bestuurders druk op Portugal om inderdaad met een bailout akkoord te gaan. De markten nemen er alvast een voorschot op door de prijs van Portugese credit default swaps (een soort verzekering tegen een eventueel Portugees bankroet) naar recordhoogte op te drijven. In het kiezolg van de Portugezen worden ook Spanje, Italie en zelfs Belgie inmiddels richting financiele afgrond gedreven.
Het grote probleem is dat Europa (leres: Duitsland) het zich niet kan veroorloven al deze landen kunstmatig overeind te houden. Duitsland kan zich echter ook niet veroorloven al deze lidstaten failliet te laten gaan omdat dat enorme gevolgen zou hebben voor de Duitse investeringen in deze landen. Zoals de Britse columnist Ambrose Evans-Pritchard uitlegt, zal het dus moeten kiezen:

Germany must contemplate doing for Euroland what it has done for its own Volk in the East over the last 20 years – pay big transfers – or watch its strategic investment in the post-War order of Europe collapse with a bang, and in hideous acrimony.

Vroeg of laat (en gezien de huidige chaos waarschijnlijk eerder vroeg dan laat) zal Duitsland deze knoop moeten doorhakken. Zolang het dat nalaat, zullen beleggers hun geld blijven terugtrekken uit de tot de ondergang gedoemde Zuid-Europese economieen. Blijft u dus aan het beeldscherm gekluisterd, zou ik zeggen. Dit gaat namelijk niet lang meer duren. Voor het eind van de week zou Portugal wel eens gedwongen kunnen worden de witte vlag te hijsen, daarna komt Spanje in het vizier. En dan is het voor de euro werkelijk erop of eronder.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten