Mariëlle Tweebeeke maakt gehakt van ziekenhuisdirecteuren

Geen categorie24 feb 2012, 12:44
De presentatrice van Nieuwsuur had gisteravond weinig geduld met twee ziekenhuisdirecteuren en producent Reinout Oerlemans van Eyeworks die op grove wijze de privacy van patiënten schonden door ongevraagd in de spreekkamer mee te kijken.
Terwijl de heren meerdere malen herhaalden dat geen beelden zonder toestemming waren uitgezonden legde Tweebeeke feilloos de vinger op de zere plek. Juist dat door programmamakers meegekeken en -geluisterd werd terwijl patiënten op de eerste hulp werden behandeld, nog voordat besloten kon worden tot video-opname, was wat haar voor het hoofd stootte.
Het VU medisch centrum in Amsterdam had Eyeworks toegelaten opnamen te maken op de eerste hulp. Zonder dat het altijd voor patiënten duidelijk was werden hun ziekenhuisopnamen gefilmd. Producten en personeel van Eyeworks keken middels verbogen camera's mee. Pas wanneer zij bepaalden dat een verhaal interessant was voor TV werd toestemming gevraagd aan de patiënt. De beelden van mensen die geen toestemming verleenden worden vanzelfsprekend niet uitgezonden. Volgens Eyeworks en het ziekenhuis werd zelfs niet gefilmd voordat patiënten ermee instemden maar meegekeken werd er wel degelijk.
Een schending van het beroepsgeheim van medici en een schending van de privacy, zo oordeelden verschillende ethici en de beroepsvereniging KNMG. De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft een onderzoek ingesteld. Zo'n beetje de hele medische wereld begrijpt dat was hier gebeurt is in strijd is met alle normen van fatsoen. Behalve het VU medisch centrum. Mariëlle Tweebeeke kon het nauwelijks bevatten.
Terwijl er tal van klachten waren binnengekomen van patiënten die gefilmd bleken te zijn zonder dat zij daarvoor toestemming hadden verleend (één vrouw werd er zelfs door medewerkers van Eyeworks van overtuigd dat zij geen keuze meer had) bleven de directeuren van het hospitaal volhouden dat er op een "zorgvuldige" manier was gewerkt. Oerlemans leek niet eens in te zien waar mensen zich überhaupt druk om maakten. De beelden werden toch niet uitgezonden? Dat door vreemden, zonder dat mensen zich hiervan bewust waren, meegekeken was hoe zij in het ziekenhuis behandeld waren en meegeluisterd was met vertrouwelijke gesprekken, was volgens hem geen enkel probleem.
Toch is het niet programmamaker die hier blaam treft. Als televisiekijkers Tussen leven en dood willen zien, als er een markt is voor zo'n programma, dan is het prima dat hij het probeert te maken. Slechts het VU medisch centrum is voor deze ellende verantwoordelijk. Zij hadden beter moeten weten en Tweebeeke liet er geen misverstand over bestaan. Dit is een bijzonder kwalijke zaak.
U bent dus gewaarschuwd. Het VU medisch centrum gaat argeloos om met Uw privacy als patiënt. Gelukkig zijn er in Amsterdam nog acht andere ziekenhuizen. En gelukkig neemt Nieuwsuur haar journalistieke taak serieus om dit soort misstanden aan het licht te brengen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten