Mensen die mantelzorg voor hun bejaarde ouders combineren met werk of het verzorgen van hun eigen kinderen komen steeds dieper in de problemen te zitten. Ondertussen doet de overheid er alles aan om bejaarden te dwingen langer thuis te blijven.
De Sociaal-Economische Raad stelt in een onderzoek dat vandaag gepubliceerd is dat mantelzorgers het steeds zwaarder krijgen. Met name de combinatie van betaald werk en mantelzorg of kinderopvang leidt tot grote problemen, waaronder hoge stress en zelfs serieuze gezondheidsklachten.
Volgens de SER zijn de problemen voor dit soort mantelzorgers nu al groot, maar worden ze de komende jaren alleen maar erger. En dat hebben we voor een groot deel te danken aan het kabinetsbeleid:
Ouderen moeten van de overheid steeds langer thuis blijven wonen en zijn steeds meer aangewezen op hun eigen netwerk als ze zorg nodig hebben. Passende regelingen zijn er echter niet voor alle werkenden om die zorg ook te kunnen verlenen. Niet iedereen is even flexibel wat betreft thuiswerken en er is te weinig bekend over de verschillende verlofregelingen, aldus het adviesorgaan.
De grote vraag is natuurlijk: waarom doet de overheid hier niets aan. Normaal gesproken wordt er altijd ingegrepen als iets of iemand 'hulp' nodig zegt te hebben van de staat. Maar nu niet.
Waarom niet?
Het antwoord ligt voor de hand. Lees het stuk dat wij eerder vandaag publiceerden over hoe het kabinet (en met name de VVD) het gemakkelijker willen maken voor gezonde mensen om 'euthanasie' te (laten) plegen. Want, tja, oudere mensen zijn natuurlijk heel 'duur' voor Vadertje Staat. Daarom moeten ze zo depressief gemaakt worden, en zo geïsoleerd worden, dat ze er uiteindelijk quasi-vrijwillig uitstappen. Hop, weg extra kosten en weg vergrijzing.