Mag Eneco liegen over productie van windstroom?

Geen categorie27 sep 2014, 16:30

Duurzaam en desinformatie vormen een Siamese tweeling. Een gastbijdrage van Hugo Matthijssen.

In deze video (4 minuten) komt Marcel van Duin van Eneco aan het woord. Het is goed om daar even naar te kijken.

De kernvraag in deze film is of windmolens op zee ooit rendabel worden. Los van het feit dat hij het niet heeft over de balanceringsverliezen, de verliezen als gevolg van het moeten afvoeren van niet inpasbare piekstroom en transformatieverliezen door wervelstromen, komt hij met een enorme leugen. Pinokkio zou daar een neus van minimaal een meter aan overhouden.

Aan het eind van het filmpje varen ze langs het Amalia–windpark daarbij geeft hij aan dat dit windpark bij windkracht 4 al de maximale capaciteit levert. Dat zou een unicum zijn in de windmolenbranche omdat de levering van windmolens naast een aantal andere factoren afhankelijk is van de windsnelheid tot de derde macht.

Vrijwel alle windmolens leveren dan ook tot windkracht 4 bijna niets en het geleverde vermogen is bij windkracht 6 maximaal waarbij er pas echt vermogen wordt geleverd tussen windkracht 5 en 6.

Ik ben dan ook op zoek gegaan naar de technische informatie over de windturbines die in het Amalia–windpark zijn geplaatst. Daaruit blijkt dat daar 60 Vestas V80 windturbines van 2 MW elk geplaatst zijn.

De volgende stap is dan ook simpel: we gaan de technische informatie van deze windmolens eens bekijken. Daarbij zien we het volgende: de levering van dit type windmolen begint op gang te komen bij een windsnelheid van 5 meter per seconde het halve vermogen wordt bereikt rond 10 meter per seconde en de maximale capaciteit zit op ongeveer 16 meter per seconde.

Nu laten we daar de Beaufort–schaal eens op los en wat zien we daar? De molens leveren pas een beetje stroom op de grens van windkracht 3–4, rond windkracht 5–6 zitten ze op de helft van hun opgestelde vermogen en bij windkracht 7 bereiken ze hun maximale vermogen. Dat is toch wel wat anders dan windkracht 4 waarbij er gezien de leveringskarakteristiek van deze molens nog nauwelijks windstroom beschikbaar is.

Een grove leugen die nu op film is vastgelegd. Zo wordt de politiek beïnvloed en houdt Eneco de leugen in stand dat windenergie een toekomst heeft. Als we dan ook nog eens kijken naar hun reclame over Hollandse wind, terwijl we nu maximaal 5% windstroom op ons stroomnet hebben – windstroom die naast Eneco door verschillende andere leveranciers geleverd wordt. Toch grote windmolens in beeld en een reclame zo mooi dat je het haast zou geloven.

Hoe lang kan deze volksverlakkerij nog doorgaan?

Misschien een idee om de naam van Amalia te laten schrappen. De naam van onze prinses mag nooit verbonden zijn aan een dergelijke leugen.

Aldus Hugo Matthijssen.

Voor mijn eerder DDS–bijdrage zie hier.

 

Naschrift

Onder de titel, 'Ed Nijpels gaat niet blij zijn', schreef Martin Sommer weer een uitstekende kritische column over windenergie in de Volkskrant van deze zaterdag. (Op internet is het artikel getiteld: 'Duurzame Diederik zit niet op een windmolenopstand te wachten.')

Boodschap: Het enthousiasme over het Energieakkoord is na een jaar verdampt. En terecht.

Tussenkopje: Duurzame Diederik wijdde geen woord aan wind-op-land.

Volgens Martin Sommer komt dat omdat Diederik niet óók nog op een windmolenopstand van zijn kiezers zit te wachten.

Het land komt bij zinnen. Maar het gaat tergend langzaam en jaarlijks verdwijnen nog steeds vele miljarden in een bodemloz put.

 

 

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten