Doe eens wakker worden Nederland! Maar liefst 70 procent van de kiezers is nog steeds "zwevend"

Geen categorie26 jan 2017, 8:17

Het ultieme bewijs dat het nog alle kanten uit kan bij de verkiezingen en dat de laatste weken van de campagne de doorslag gaan geven.

Er zijn nog maar zeven weken te gaan tot de verkiezingen, maar volgens de meeste peilers is de onzekerheid over de uiteindelijk uitslag nog altijd gigantisch. Dit komt doordat maar liefst 70 procent van de kiezers nog steeds "zwevend" is. Tim de Beer van onderzoeksbureau Kantar zegt dan ook:

"Er kan echt nog een hoop verschuiven in de zetelverdeling de komende weken."

Natuurlijk zit daar ook een beetje zelfbescherming bij. In Amerika zijn peilingbureau's vorig jaar vreselijk nat gegaan omdat ze stuk voor stuk voorspelden -- met 'aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' -- dat Hillary Clinton ruim zou winnen. Zoals we allemaal weten bleek dat uiteindelijk toch een beetje anders te liggen.

Nederlandse peilers die nu een slag om de arm houden doen dat dus in ieder geval deels om zichzelf te beschermen en te voorkomen dat zij net zo hard afgaan als hun Amerikaanse collega's.

Toch is het dat niet alleen; feit is vrijwel zeker dat er inderdaad enorme horden zwevers zijn, meer zelfs dan ooit tevoren. De vraag is natuurlijk hoe dat toch kan? Of je steunt het kabinetsbeleid of je doet dat niet. Is het laatste het geval dan verbind je daar conclusies aan door niet meer op de betrokken partijen te stemmen. Als voormalige PvdA-kiezer zoek je dan een alternatief op links, als voormalige VVD'er op rechts. Zo moeilijk is dat allemaal niet.

Zou je denken.

Blijkbaar denkt een groot deel van het electoraat daar anders over. Het Algemeen Dagblad legt uit waarom dat zo is:

Omdat partijen meer op elkaar lijken, twijfelen Nederlanders steeds langer over op wie ze moeten stemmen.

Er wordt een hoop afgegeven op zogenaamde 'splinterpartijen' die de boel zouden 'verpesten,' maar als er écht nutteloze partijen zijn dan zijn het de leden van het partijkartel. Die zijn tegenwoordig namelijk één grote eenheidsworst geworden waardoor de kiezer het verschil niet eens meer ziet tussen, zeg, VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks. Die clubs worden geleid door andere lijsttrekkers en er staan andere namen op de kieslijst, maar daar zijn de verschillen dan ook wel mee gezegd. Het is zelfs zo erg dat 20 procent van de kiezers geen enkel benul heeft op wie ze mogelijk gaan stemmen. Het gevolg daarvan is dat die kiezers op 15 maart waarschijnlijk thuis blijven.

Goed gedaan hoor, dames en heren 'democraten': door zoveel op elkaar te lijken heb je één op de vijf kiezers het gevoel gegeven dat stemmen toch niets uitmaakt.

Natuurlijk betekent dit niet dat alle zwevende kiezers geen idee hebben waar ze mee bezig zijn. Veel linkse kiezers twijfelen tussen linkse partijen (PvdA, GroenLinks, D66, SP,), rechtse kiezers tussen rechtse partijen (VNL, Forum, CDA, VVD, PVV), en links-conservatieve kiezers tussen SP en de PVV. Uiteindelijk zullen de debatten en de onderlinge strijd tussen de lijsttrekkers de doorslag geven voor dit soort kiezers.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten