De loongroei was in 2016 behoorlijk hoog voor Nederlandse maatstaven. De Telegraaf viert dan ook feest. Maar is dat wel iets om over op te scheppen?
De Telegraaf heeft er vandaag zin in. "Loongroei in hoogste tempo sinds 2009," kopt de krant van, voor en door slapend Nederland heel trots. Jaja, dat heeft het kabinet Telegraaf-I -- of Kabinet Rutte II, zoals het ook wel genoemd wordt -- werkelijk fan-tas-tisch gedaan.
Wel een beetje gek dat steeds meer mensen klagen dat ze het financieel moeilijk hebben natuurlijk, maar ja, die zullen zich wel aanstellen. Niet zo zeuren jongens, jullie zijn er bijna twee hele procenten op vooruit gegaan!
Of hebben die mensen misschien toch wel een punt? Laten we de cijfers maar eens onder de loep nemen:
De sterkste gemiddelde loonstijging was zichtbaar bij de overheid. Daar stegen de cao-lonen in doorsnee met 3,4 procent, vooral dankzij de ontwikkelingen in het onderwijs.
Ah kijk eens aan. De grootste 'loonstijging' mocht dus betaald worden door de belastingbetaler, die het afgelopen jaar dan ook krom heeft mogen liggen om de hobby's van Telegraaf I/Rutte II te betalen. Maar ja, blijkbaar vindt De Telegraaf het volstrekt niet interessant om duidelijk te maken dat dit dus betekent dat de gemiddelde loonstijging nogal meeviel.
[caption id="attachment_156013" align="aligncenter" width="468"] Screenshot De Telegraaf[/caption]
En dan is er dit ook nog: hoewel de inflatie vorig jaar hoegenaamd "maar 0,3% was," (wat inhoudt dat we qua koopkracht nog maar een verbetering overhouden van 1,6%) nam de inflatie in de laatste maanden van het jaar wél razendsnel toe. In de maand december kwam de inflatie bijvoorbeeld uit op 1 procent. Daar gaat je zogenaamde winst dan.
En De Telegraaf maar juichen.