Vandaag stuurt de partijtop van D66 de volgende grappenmaker naar voren om een schijnvertoning te houden. Kamerlid Joost Sneller gaat een wetsvoorstel indienen waarin staat dat wij, de burgers, wijzigingen kunnen aandragen voor wetsvoorstellen. Op papier een leuk voorstel, maar hoeveel waarde moeten we hieraan hechten als we weten dat het van D66 komt? Volgens het plan van D66 kan er een
'burgeramendement' worden ingediend bij 70.000 steunbetuigingen, die ook digitaal kunnen worden ingediend. De indiener van dit 'burgeramendement' mag bij genoeg steun dan zijn woordje doen in de Tweede Kamer. Er is niks voor niks gekozen voor 70.000 als minimum grens, dit staat namelijk een beetje gelijk aan het aantal stemmen dat nodig is voor één Kamerzetel.
Dit is iets anders dan een referendum, waar mensen aan het eind alleen 'ja' of 'nee' kunnen zeggen, zonder nuance. Een burgeramendement is een milde vorm van correctie. Geen harde noodrem achteraf, maar invloed op een veel eerder moment, aan de voorkant."
Ook Sneller benadrukt dat zijn partij nog steeds voor een bindend correctief referendum is. De vraag is echter of iemand dat in Nederland nog geloofd. D66 is al haar krediet - niet dat ze veel hadden - kwijt geraakt toen ze 'het referendum afschafte'.
Dit voorstel moeten we niet verwarren met een burgerinitiatief. Een burgerinitiatief zet alleen iets op de agenda van de Kamer, waar vervolgens niks mee hoeft te gebeuren. Het idee van D66 is interessant, maar de vraag is hoeveel steun er is vanuit de rest van de Kamer.