Het voorgenomen besluit van de Verenigde Staten om haar grondtroepen uit Syrië terug te trekken doet nu behoorlijk wat stof opwaaien in het Midden-Oosten. Ondertussen heeft Turkije troepen gestuurd naar de Noord-Syrische grens en laat Erdogan weten dat zijn land 'klaar staat om militair in te grijpen in Syrië' aldus NU.nl. Terwijl hij de uitspraken deed verloor de Lira flink wat koopkracht tegenover de Amerikaanse dollar en de Europese euro. Het is de tweede keer dit jaar dat de lira flink terrein verliest en het is een patroon aan het worden.
Al sinds 2017 verliest de Turke valuta behoorlijk tegenover de Amerikaanse dollar. In 2017 kostte één dollar nog zo'n 3,5 lira en nu kost één dollar al ruim 5,2 lira (!). Het is niet onwaarschijnlijk dat investeerders zich zorgen maken om de economie van het land en het ziet er naar uit dat de lira nog wel even blijft dalen in waarde. Erdogan noemde het besluit van de VS om zich terug te trekken uit Syrië een fout en tevens vond hij de eis van de Amerikanen om de Koerden met rust te laten 'een serieuze fout'. Niet alleen staat Turkije klaar om Noord-Syrië binnen te vallen ook noemde Erdogan het een 'onmogelijkheid om tot een compromis te komen' met de YPG-milities.
Voor Turkije is de reden natuurlijk vrij eenvoudig. De Koerden zijn een diaspora en huizen in delen van Turkije. Iran, Irak en Syrië. Een onafhankelijk Koerdistan voorkomen staat hoog op de prioriteitenlijstjes voor nationale veiligheid in Ankara, Damascus, Bagdad én Teheran. Ook het bestrijden van terreur is legitiem. Maar uiteindelijk zou een inval er vooral voor zijn om er voor zorg te dragen dat die onafhankelijke staat, die de Koerden zo graag willen, nooit van de grond komt. En door Ankara aangeduide terroristische elementen worden uitgeschakeld. Met de laatste reden probeert Turkije legitimiteit te verwerven en de mogelijke inval in Noord-Syrië te rechtvaardigen.
Zo liet Erdogan weten dat hij terroristische organisaties in Noord-Syrië niet kan laten lopen: "We zullen snel mobiliseren om terroristische organisatie in Syrië uit te schakelen." Duidelijke taal dus.