De radicale linkse partij Syriza ziet in de steun voor de Spaanse banken het bewijs dat Europa niet bereid is Griekenland op te geven. Een misvatting.
De jonge leider van Syriza, Alexis Tsipras, verklaarde: "De ontwikkelingen in Griekenland bevestigen het standpunt dat wij vanaf het begin hebben ingenomen, dat de crisis een pan-Europees probleem is en dat de manier waarop het tot dusver is aangepakt, sociaal catastrofaal en geheel ineffectief is gebleken."
Aan de Spaanse bankensteun zijn nauwelijks voorwaarden verbonden. De Grieken hopen nu dat voor hen de bezuinigingseisen kunnen worden versoepeld. Als Spanje gratis geld krijgt, waarom Griekenland niet?
Tsipras maakt goede kans om de volgende premier van Griekenland te worden. Syriza, een verbond van extreem-linkse bewegingen onder de leiding van oud-communist Tsipras, is in de peilingen inmiddels evengroot als de rechtse Nieuwe Democratie.
Komt Syriza aan de macht, dan wil het de afspraken die zijn verbonden aan de internationale steun voor Griekenland opnieuw onderhandelen. Syrizia wil niet bezuinigen, maar juist meer geld uitgeven om de economie te stimuleren. De partij wil niet liberaliseren, maar privatiseringen terugdraaien en bedrijven nationaliseren. De lonen in de publieke sector moeten omhoog en de kortingen op de pensioenen worden geannuleerd. Liefst op Uw kosten.
Tsipras gelooft dat andere Europese landen daarmee zullen instemmen, omdat ze Griekenland niet failliet willen laten gaan. Dat zou wel eens een kolossale inschattingsfout kunnen blijken te zijn.
Premier Mark Rutte waarschuwde gisteren nog bij Eva Jinek op Zondag dat als de Grieken volgende week bij de parlementsverkiezingen de "verkeerde keuze" maken, het gedaan is met de Europese steun. Ook de Duitsers zijn de afgelopen weken duidelijk geweest: als Griekenland zich niet houdt aan de afspraken, draaien zij de geldkraan dicht. In dat geval zou Griekenland al binnen enkele weken in de betalingsproblemen kunnen komen en stevent het land wederom af op een bankroet.
Tsipras houdt vol dat de Europese leiders blaffen, maar niet zullen bijten. "Zij proberen het Griekse volk bang te maken," zegt hij. Terecht. De Grieken staan op het punt nationale zelfmoord te plegen en dat zal op de korte termijn grote problemen veroorzaken in de hele eurozone. Europese banken die aan de Griekse staat hebben geleend, zullen verdere verliezen lijden. Het is de vraag of de miljarden die onze overheid in Griekenland heeft gepompt, ooit terugkomen.
Maar laten we hopen dat andere landen voet bij stuk houden als Syriza in de regering komt. Als Tsipras gelijk heeft en de Europese leiders niet de daad bij het woord durven te voegen, waarom zouden andere probleemlanden dan doorgaan met de bezuinigingen en hervormingen? Als Griekenland zich niet aan de afspraken houdt, is de maat vol.