Na heel veel gedraai en nog meer excuses kon Plasterk rustig slapen. Met dank aan SGP en CU.
Het debat met ministers Plasterk en Hennis was gisteravond buitengewoon interessant, niet in de laatste plaats omdat die eerste vooral aan het draaien en spinnen was geslagen. Een ieder met ook maar een beetje verstandelijke vermogens weet dat hij ons vorig jaar wilde doen geloven dat de NSA achter de afluisterpraktijken zat, maar volgens hem 'speculeerde' hij maar wat.
En, oh ja, dat was natuurlijk niet netjes van hem, dat 'speculeren'. Maar ja, foutje bedankt he? Kan gebeuren zoiets. Vanzelfsprekend één keer, daarna niet weer.
Het was natuurlijk wel een beetje vervelend voor Plasterk dat de Kamer hem met zijn eigen uitspraken confronteerde. Zo zei hij vorig jaar bijvoorbeeld dat hij er goed naar had laten kijken en daaruit kon concluderen dat het echt de NSA was die Neerlandse burgers zomaar bespioneerde (hoe durven die vervelende Amerikanen! Bah! Plasterk zou ze wel even aanpakken!).
Gisteren klopte dat ineens niet meer. Hij had slechts gespeculeerd dat het de NSA kón zijn en, oh ja, er naar laten kijken impliceert niet dat er onderzoek is gedaan. Tuurlijk niet.
Het was een bijzonder slecht verhaal, geen mens die er een touw aan vast kon knopen, maar op ongelooflijke wijze overleefde Plasterk het debat toch. De reden? De christelijke gedoogpartijen (ChristenUnie en SGP) hadden geen zin om hem naar huis te sturen. Ze willen hun invloed op het kabinet namelijk niet verliezen. Als een blunderende, draaiende en ronduit liegende minister daarvoor moet aanblijven, ach,
het zij zo. D66 diende de motie van wantrouwen in mede namens de andere oppositiepartijen SP, PVV, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en het lid Bontes. Deze partijen hebben samen 63 van de in totaal 150 zetels in de Tweede Kamer. Plasterk behoudt de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen ChristenUnie en SGP.
Ik kan moeilijk uitleggen hoezeer CU en SGP in mijn achting zijn gedaald. Het is werkelijk ongelooflijk dat ze Plasterks verhaal accepteren; de man blundert en draait er niet alleen op los, maar het is ook nog eens volstrekt helder dat hij bewust liegt (en gelogen heeft). Zéker een christelijke partij zou dat niet mogen accepteren.
Helaas zijn de CU en ook - helaas - de SGP niet meer wat zij eens waren. Feitelijk zijn ze niet meer te onderscheiden van al die andere opportunistische partijen die principes eerder als last dan als kracht beschouwen. Mooi voor Plasterk, natuurlijk, maar buitengewoon jammer voor de rechtse kiezer.