Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven:
Tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'
1. Doembeeld van eindeloze stagnatie zet aan tot gevaarlijk beleid.
Economen Sylvester Eijffinger en Lex Hoogduin over de risico's van foutief herstelbeleid: niet monetaire verruiming is nu geboden, maar geduld.
2. In Putins Russia, financial plumbing blocks you.
UK bepleitte recent een afsluiting van Rusland van het Swift-betaalsysteem. Een zware maatregel, die de internationale gemeenschap o.a. oplegde aan Irak. Wat zijn de consequenties voor Rusland als dit gebeurt?
3. The Morning After: What Happens When A Government Destroys Its Currency?
Simon Black verwacht op site Silver Doctors dat de dollar zijn langste tijd heeft gehad als wereldreserve valuta. Tja.
Nooit gedacht dat wij hier van de redactie ooit een stuk van Marcel van Dam zouden neerzetten, maar diens duizendste column willen we de lezers niet onthouden.
5. Overpeinzingen over Nederland in de euro.
Edin Mujagic over de bizarre omstandigheid, dat we in Nederland inzake de pensioenen wel voortdurend praten over rekenrentes, visie, ambities, etc., maar niet over het structurele gavaar van de lage ECB-rente voor onze pensioenbeleggingen (en daarmee de dekking).
6. Crucial factual errors in IMF report on Sweden.
Professor Lars Svensson laat zien dat het IMF cruciale fouten maakt in hun landenrapport over Zweden. Als dat al bij Zweden het geval is hoe zou het dan bij Griekenland zijn, om maar een voorbeeld te noemen?
7. Quantitative easing would sow the seeds of crisis not recovery.
Ook Michael Heise, hoodeconoom van Allianz, stelt in de Financial Times dat QE niet de oplossing is om uit de crisis te geraken, integendeel.
Leerzaam stukje van Sylvie Kaufmann over hoe de euro een wig dreigt te drijven tussen Duitsland en Frankrijk, de twee grootste economieën van de eurozone, terwijl ze elkaar nodig hebben. Maw: 'recoupling is the only option'.
9. Top German banker slams ECB for 'arbitrary' stress tests.
Reuters meldt dat een Duitse topbankier, Georg Fahrenson van Sparkassen, de ECB willekeur en inconsistent handelen verwijt bij het toepassen van de stress tests. Je verwacht het niet...
10. Cross Border Banking and Global Liquidity.
Werkdocument (pdf) van de BIS (Bank for International Settlements) waarin gewezen wordt op het feit dat vrij verkeer van kapitaal ook zijn schaduwzijden heeft.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.