Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven: tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
We geven de titel (wat direct ook de link is), en daaronder een korte beschrijving waar het artikel over gaat.
Universiteiten zijn de afgelopen decennia massaal gaan investeren in vastgoed en risicovolle derivaten. Het resultaat: torenhoge schulden en een ongezonde prestatiedrang. De UvA, ooit een trots rood bolwerk, heeft nu zelfs een 'corporate risk manager'. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?
De (tot mislukken gedoemde) poging om verschillende variëteiten van het kapitalisme te verenigen in een eenheidsmunt is de belangrijkste oorzaak van de eurocrisis.
Hier het rapport van de EC over 'excessieve onevenwichtigheden procedure' uit 2013. Men erkent dus dat de euro niet werkt om divergente economieën te convergeren, maar in plaats van de euro op te heffen kiest men voor 'europese begrotingsdiscipline'. Sommige geloven zijn hardnekkig...
Hier zo'n typisch links WSJ artikel, waarin gepleit wordt voor hogere inflatie als oplossing voor de eurocrisis.
Na het IMF nu ook de Duitse centrale bank. Langzaam wordt het publiek voorbereid op de grootste bail in van spaargeld ooit. Maar nu wel eerst de spaarder van de failliette landen. Wat zou u doen met een flink kapitaal op de bank?
Hier het originele kwartaalbericht van de Duitse centrale bank over die éénmalige spaardersheffing.
Volgens het toonaangevende Duitse blad Die Welt is er zelfs 3.853 miljard euro te halen bij de Europese spaarders.
Veelzeggend studie: één derde van de Amerikanen die zich vroeger tot de middenklasse rekende, rekent zich thans tot de lagere klasse. American dream voorbij?
Column van E.W. de Vlieger over de dubieuze belangenverstrengeling van het grootse beleggingsfonds Black Rock.
Voormalig rechter van het Constitutioneel Hof in Karlsruhe: het EU Verdrag voorziet niet in een Europese toezichthouder op de banken en al helemaal niet dat de ECB dit is. (met dank aan het goede werk op dit vlak van prof. Markus C. Kerber).
Klik hier voor een overzicht van mijn columns en volg mij hier op Twitter.