Op zaterdagen zal de redactie van DDSFI proberen u wekelijks een portie leesvoer voor het weekend mee te geven:
Tien artikelen die wij gaande de week selecteren uit de vloed van stukken over 'de toestand in de wereld': onze Zaterdagbijlage. Soms zullen dit artikelen zijn over zaken die niet aan bod zijn gekomen, andere vertegenwoordigen een visie die niet de onze is, maar desalniettemin van belang om kennis van te nemen en weer andere zijn bedoeld als 'kennisoverdracht'.
Adair Turner, voormalig voorzitter van de Britse Autoriteit Financiële markten en Hogerhuis lid stelt in deze column, dat hoe meer inkomensgelijkheid wereldwijd, des te minder handel er zal plaatsvinden.
Interview met Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England, over o.a. de Britse huizenbubble.
IMF beoordeelt effectiviteit diverse financieringsinstrumenten. ESM condities niet helder, lijnen blijven ongebruikt.
De visie van DJ Eppink op 'de toestand in de wereld' en de rol die 'het Westen' daarin zou (hebben) moeten spelen richting Rusland.
De Harvard-econoom Martin Feldstein uit kritiek op het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.
Via de link kunt u gratis een studie downloaden van Jan A. Kregel van het Jerome Levy Economics Institute, al uit maart 2000 (!), waarin hij overtuigend betoogt dat aanjagen van de inflatie niet de oplossing is om uit een stagnerende economie te komen (met Japan als praktisch voorbeeld). Laat dat een wijze les zijn voor lieden, die menen dat loonsverhogingen in Duitsland de manier zijn om het economisch evenwicht in de eurozone te herstellen (zoals de BuBa recent betoogde, in navolging van een bepaald deel van de eurofiele gemeenschap).
We blijven nog even in Japan. In deze bijdrage (pdf) legt de heer Hiroshi Nakaso, Deputy Governor van de Bank of Japan, het Japanse monetaire beleid uit, tijdens een business meeting met zakenlieden van de Shizuoka regio op 23 juli jongstleden. Let ook op de groeiperspectieven voor de VS (zie grafiek aan eind).
Interview met Tzvetan Basilev, één van de hoofdrolspelers van de recente Bulgaarse 'bankencrisis'.
De europa fractie van de Groenen over de kwalijke rol van de Europese Commissie, die de rekening voor het vullen van het resolutiefonds neerlegt bij de kleinere, stabielere banken.
Mijn Leestip! van de week bewaar ik voor de laatste. In dit stuk komt Mohammed bin Rashid Al Maktoum, Vice President en premier van de Verenigde Arabische Emiraten, aan het woord. Deze laat aan de hand van een LinkedIn-onderzoek zien, dat het toptalent wegtrekt uit -vooral- door de eurocrisis getroffen eurolanden naar met name de Arabische landen als VAE en Saoudi-Arabië. Opmerkelijk is, dat hij niet ingaat op de vraag waarom de Arabische elite haar rijkdom niet aanwendt ter educatie van haar eigen bevolking. Leerzaam stukje over hoe arabieren denken!
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.