Veel mensen hadden de effectiviteit van het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcohol al sinds het begin bekritiseerd, maar toch stemde de politiek er mee in. Na een aantal jaar is het al meerdere keren duidelijk geworden dat die verhoging niet werkt. Niet alleen komen er meer tieners in het ziekenhuis door comazuipen, maar nu blijkt ook nog eens dat
ouders niets hebben met die leeftijdsgrens. Meer dan de helft van de
ouders laat hun tiener gewoon lekker drinken. Sterker nog, ze kopen zelf alcohol voor hen in.
Meer dan de helft van de Nederlandse ouders (56 procent) laat hun kind voor zijn achttiende alcohol drinken. Vaak kopen zij zelf de drank voor hun 16- of 17-jarige zoon of dochter. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel onder bijna 2500 ouders.
Veel ouders denken dat het onvermijdelijk is dat hun kind met drank in aanraking komt. Daarom laten ze hun kind liever thuis onder toezicht drinken dan buitenshuis waar het verboden is. "Jongeren drinken toch wel. Liever bij mij thuis dan in het café", zegt een van de ouders.
En verdomd, ze hebben nog gelijk ook. Zo een cultuurverandering is al moeilijk om te veranderen, maar genoeg tieners beginnen toch wel stiekem met alcohol. Zeker in de periferie van
Nederland, in schuurfeesten bijvoorbeeld, drinken tieners gewoon lekker door.
Ik zou als ouder mij daar ook zorgen over maken. Beter bij mij thuis, waar het vertrouwd is, dan ergens op een donker feestje of op straat, toch?
Ik hoop dat de politiek toch nog eens goed kijkt naar deze maatregel en de effectiviteit ervan, want voor nu lijkt het vooral symboolpolitiek.