Welgeteld zes partijen gaan de gesprekken aan in Rotterdam. Leefbaar Rotterdam is buiten de gesprekken geplaatst, omdat D66, GroenLinks en de PvdA niet met de VVD én Leefbaar wilden samengaan. Een coalitie van vier partijen is dus van de baan. Nu gaan de formatiegesprekken toch door, maar dan met zes partijen: VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP. Een meerderheid van maar één zetel, dat is nogal wat.
De zes partijen zullen gesprekken starten over het vormen van een nieuw college. De partijen hebben gezamenlijk 23 zetels, de kleinst mogelijke meerderheid in de gemeenteraad van 45 zetels.
Dinsdag ronden de informateurs hun opdracht af met dit eindadvies en met de aanbieding van het raamwerk. Een nog aan te stellen formateur zal de gesprekken gaan leiden.
https://twitter.com/HWHofs/status/1003380714920914945
De kleinst mogelijk meerderheid en dan ook nog eens met zes partijen. Er hoeft er dus maar ééntje op te stappen en over te lopen naar een andere partij en het is gewoon klaar. Zo zie je maar dat politieke pietluttigheden er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat er de meest instabiele coalitie mogelijk kan worden opgezet. Ongekend, echt waar. Ik kan hier natuurlijk nu gaan zeggen dat dit college met deze samenstelling de komende jaren het niet gaat uitzitten, maar dat zal weer 'stating the obvious' zijn.
Daarnaast zal dit een dramatisch effect hebben op de volgende verkiezingen. Dat komt, omdat veel linkse kiezers dan naar NIDA, DENK of SP zullen gaan, of wie weet alleen DENK als die partijen echt samensmelten. Leefbaar Rotterdam zal er vast ook zetels door kunnen winnen, of de PVV, maar het is in elk geval duidelijk dat de polarisering door deze coalitie alleen maar sterker wordt.
Welke partij kan zich nu ook echt gaan profileren in deze coalitie? Is effectief profileren überhaupt wel toegestaan met een meerderheid van maar één zetel? Dit gaat nog veel problemen veroorzaken.