De lastendruk neemt steeds verder toe in Nederland. Zoals gebruikelijk is dat te wijten aan... het beleid van Rutte II.
In de jaren 90 van de vorige eeuw was het qua lastendruk niet best gesteld in Nederland, wat dan ook één van de redenen was dat steeds meer burgers een hekel kregen aan Den Haag, wat in de vroege jaren 2000 uiteindelijk in de Fortuyn-revolutie resulteerde. In de jaren daarna werd de lastendruk verlaagd, wat natuurlijk geweldig was voor uw en mijn beurs... en dus ook voor de economie.
Jammer genoeg heeft het kabinet Rutte II die positieve trend van de eerste jaren van de 21e eeuw totaal teniet gedaan. De afgelopen jaren zijn de lasten namelijk steeds verder gestegen. Sterker nog. het was vorig jaar voor het vierde jaar op rij (dus ook al tijdens Rutte I!) dat de belastingen en premies verder toenamen, afgezet tegen de totale omvang van de economie tenminste.
In 2015 was die druk maar liefst 37,8% in ons land. Dit betekent dus dat bijna vier op de tien euro's in de economie aan Vadertje Staat gegeven moet worden. Al met al waren de totale belasting- en premieopbrengsten vorig jaar maar liefst 255,8 miljard euro, wat dus 37,8 procent van het Bruto Binnenlands Product is.
Het relatief goede nieuws? Dat is nog steeds een beetje onder het gemiddelde van Europa. Gemiddeld is het namelijk 39,8 procent. Het slechte nieuws? De druk neemt in ons land dus steeds verder toe, waardoor we dat gemiddelde vrijwel zeker snel halen. Als VVD en PvdA -- of andere links clubs -- het in de komende jaren ook nog voor het zeggen houden gaan we een aantal andere landen binnenkort ongetwijfeld voorbij. Met een beetje pech komt Frankrijk (47,8%!) uiteindelijk zelfs nog in beeld.
Gelukkig zijn er voor de belastingbetaler ook andere opties dan wachten op een goed kabinet (veel succes daarmee!): er zijn landen waar de druk veel minder hoog is dan in Nederland. Mijn favoriet? Ierland: de belasting- en premiedruk is daar maar 24,3%. Dat is wat mij betreft nog steeds zo'n 14,3% te veel, maar het is in ieder geval een behoorlijke verbetering ten opzichte van de situatie in ons land.