Zorgelijk! Lachgas epidemie: NVIC meldt 515% meer gevallen van gezondheidsklachten na gebruik in 2019

Geen categorie30 jul 2019, 16:55
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) uit Utrecht meldt méér meldingen van gezondheidsklachten na gebruik van lachgasballonnen in Nederland. In het eerste halfjaar van 2019 meldt NVIC een stijging van 515% gevallen in vergelijking met het jaar 2015.
Destijds in 2015 waren slechts 13 gevallen bekend van gezondheidsklachten door lachgasgebruik en dit jaar zijn dat er al 67 terwijl we nog maar net halverwege het jaar zijn. Volgens de organisatie zal de stijging waarschijnlijk verder toenemen. Niets mis met een ballonnetje op z'n tijd, maar doordat gebruikers steeds vaker grote hoeveelheden naar binnen werken neemt het aantal klachten toe.
Behalve de verkoop is ook de cultuur rondom lachgas veranderd waardoor gebruikers sneller geneigd zijn een ballon te trekken. Vier jaar geleden was het 'not done' om op straat aan een ballon te lurken, aar het is nu dé standaard in het uitgaansleven. Tal van kroegen hebben gasflessen staan om feestgangers een shotje 'bijna dood' te bedienen. Heel orgasmatisch allemaal, maar soms met blijvende schade, zoals verlamming.
In Amsterdam is de politiek na vier jaar trend-analyse wakker en heeft burgemeester Femke Halsema stappen aangekondigt tegen de verkoop van lachgas op straat. Maar daarmee wordt de trend natuurlijk niet gekeerd. Wat wel kan helpen is meer bewustzijn bij gebruikers over de gezondheidsrisico's. Het NVIC meldt de volgende veelvoorkomende klachten na het gebruik van lachgas:

"Veel voorkomende klachten waren misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid, maar daarnaast ook pijn op de borst, een verminderd zicht, verwardheid en angst. Diverse gebruikers (veelal jongvolwassenen tot 30 jaar) hadden last van tintelingen of een verdoofd gevoel in de armen en/of benen. Deze klachten kunnen wijzen op een vitamine B12 tekort, dat kan ontstaan door overmatig lachgas gebruik."

Met name overmatig gebruik draagt dus bij aan de gezondheidsklachten. Maar ook beperkte hoeveelheden kunnen 'misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid' veroorzaken. In hoeverre dit effect door lachgas of andere stofjes wordt veroorzaakt is echter niet duidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten