Vandaag is een belangrijke dag voor de toekomst van telecommunicatie in Nederland, omdat de Tweede Kamer stemt over een heel slecht idee dat 'netneutraliteit' heet.
Ondanks herhaaldelijke waarschuwingen tegen deze wetgeving, gaat de PVV ervoor zorgen dat de linkse partijen een meerderheid krijgen voor dit amendement op de telecomwetgeving dat de mobiele data nivelleert. Ergens is het best een mooi voorstel, hoofdzakelijk trouwens omdat het woord 'neutraliteit' zo lekker bekt. Ik heb al eerder duidelijk gemaakt desondanks
heel erg tegen te zijn, mede omdat ik de grootste voorvechter
voor geen cent vertrouw. Maar het belangrijkste argument tegen dit overheidsingrijpen, is mijn ideologische terughoudendheid tegenover overheidsingrijpen.
Laat ik vooropstellen dat elke markt een marktmeester nodig heeft en dat ik dus niet tégen een kunstmatige ingreep in de telecommarkt ben. De Noord-Koreaanse toestanden die D66 en consorten ons voorspiegelen, zie ik echter niet. Er hebben namelijk al lang ingrepen in de telecommarkt plaats gevonden, vrijwel allemaal Europees geregeld (ik dacht trouwens dat D66 zoveel vertrouwen in de EU had?). De belangrijkste wetgeving zorgt ervoor dat telecombedrijven hun concurrenten niet kunnen dwars liggen. Zo kan een toetreder tot de moeilijk toegankelijke telecommarkt tegen de tarieven die telecombedrijven intern zouden rekenen, van het netwerk van bijvoorbeeld KPN gebruik maken. Ook mogen providers geen websites blokkeren.
Een voorbeeld van een internetdienst die websites blokkeerde, is KPNs eigen I-Mode, een fenomeen dat dateert van het begin van dit millennium. I-Mode was een portal voor nieuws en andere primitieve ongein, waar je met extreem trage internetverbindingen toegang toe kon krijgen via speciale I-Mode-telefoons. Het was niet mogelijk om dezelfde internetverbinding voor andere websites te gebruiken.
Dergelijke blokkades zijn tegenwoordig verleden tijd, waardoor vrije toegang tot het gehele web een feit is. Omdat de mobiele datanetwerken dichtslibben, proberen de telecomprovideres nu manieren te vinden om op een eerlijke en rendabele manier de vrije toegang tot het gehele internet te waarborgen.
Daarbij staat één ding als een paal boven water: de providers hadden nooit en te nimmer moeten beginnen aan onbeperkte mobiele internet-abonnementen tegen dumpprijzen. Ze hebben zich deze lang kunnen veroorloven door de torenhoge marges die ze behaalden op smsjes en telefoongesprekken, maar dat is nu over. De opbrengsten uit de hoofddiensten van de telecomboeren kelderen omdat het veel goedkoper is om whatsapp en Skype te gebruiken dan om te sms'en en bellen, waardoor er een nieuw verdienmodel gevonden moet worden waarin mobiel internet sowieso stukken duurder gaat worden.
Organisaties als Bits of Freedom doen nu net alsof netneutraliteit ervoor gaat zorgen dat het internet vrijer zal zijn. Daar klopt geen barst van. We zijn hier geen Noord-Korea, we laten telecomproviders alleen zélf bepalen hoe ze hun tariefkaart inrichten. Het blokkeren van diensten en het vragen van onredelijke (echt waar, die term wordt door de EU gebezigd) prijzen is allebei wettelijk verboden. Omdat applicaties als whatsapp extreem weinig data verbruiken, wordt het door de huidige wetgeving bijzonder lastig om een peperdure "whatsapp-heffing" te introduceren. Ook het dataverbruik van Skype lijkt nogal mee te vallen, maar valt of staat natuurlijk met de mate van gebruik ervan. Alleen online gaming en videostreaming kunnen nog wel eens prijzige grapjes worden, omdat ze een flinke aanslag op het netwerk plegen.
Daarmee kunnen we de hele kwestie eigenlijk terugbrengen op een ordinaire geldkwestie. Er wordt niets geblokkeerd, zware of immens populaire diensten worden alleen aan het begin van de maand in rekening gebracht in plaats van aan het eind van de maand. Wat Bits of Freedom zegt, is dat een arts geen voorrang mag kopen op het gebruik van bepaalde diensten omdat er een paar puisterige pubers zijn die mobiel internet misbruiken voor het bekijken van YouTube-filmpjes en te beroerd zijn daar apart voor te betalen.
Ik zeg het nog maar een laatste keer: PVV, bekijk de Europese wet- en regelgeving op dit gebied en luister nog eens naar jullie collega's van VVD en CDA. We leven niet in Noord-Korea. De communistische vijand zit bij D66, want die willen een prima functionerende markt aanpakken.