De situatie van en de omstandigheden voor de PvdA zijn bijna hetzelfde als de situatie en omstandigheden in 2010. Toen liet de PvdA vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen dit kabinet vallen. In 2014 weer?
De PvdA hecht veel belang aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Terwijl bijvoorbeeld de VVD pas in maart start met campagnevoeren, is de PvdA alvast begonnen. Dat past bij Diederik Samsom. Die man houdt van campagnevoeren, en, eerlijk is eerlijk, hij is er goed in. De PvdA wordt uiteraard braaf geholpen door de Publieke Omroep. NOS en Nieuwsuur besteden uitgebreid aandacht aan de PvdA-campagne.
Volgens Diederik Samsom zijn de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar belangrijker dan ooit. Nu is dat typische retoriek die je vaak hoort voor verkiezingen. Geert Wilders zal dat ongetwijfeld ook in mei gaan zeggen rond de verkiezingen van het Europees parlement. Vaak kloppen dergelijke uitspraken ook. De belangrijkste verkiezingen zijn immers altijd de eerstvolgende.
Invloed
Samsom heeft echter nog meer gelijk. Gemeenten krijgen steeds meer verantwoordelijkheden. De partij die de touwtjes in handen hebben, kunnen in gemeenten dus ook meer invloed uitoefenen. Op het gebied van zorg, werk en wonen gaan zij het verschil maken. Wie dan naar de peiling van gisteren kijkt, krijgt een glimlach om zijn mond. De PvdA staat er heel erg beroerd voor in die peiling. Volgens Maurice de Hond haalt de PvdA op dit moment maar een schamele dertien, virtuele zetels.
Meer macht en invloed dus bij de gemeenten, maar niet meer macht en invloed bij de PvdA. Als deze trend doorzet, gaat de PvdA ongelofelijk op haar falie krijgen. Dat gaat de PvdA heel veel baantjes kosten. Veel PvdA-gemeenteraadsleden en wethouders kunnen fluiten naar hun stekkie als de verkiezingsorkaan in maart gepasseerd is.
Stekker
Dat zien de PvdA'ers ook. Grote vraag is dan ook, wat gaat de PvdA doen om die honderden banen veilig te stellen? Een vergelijking met 2010 dringt zich op. Ook toen stond de PvdA er slecht voor in de peilingen. Uiteindelijk besloot Wouter Bos dan maar de stekker uit het kabinet Balkenende IV te trekken. In de peilingen steeg de partij daarna iets en zo werd een monsterverlies voorkomen. De partij kreeg wel alsnog, mede dankzij de enorme overwinning in 2006 bij de gemeenteraadsverkiezingen, een enorme dreun.
Kiest Diederik Samsom in februari ook voor deze uitweg? Grote politieke onderwerpen om het kabinet op te laten vallen heeft Samsom niet meer. De knopen rond het woonakkoord, de begroting, de JSF, Mali en het gasakkoord zijn de afgelopen maanden allemaal doorgehakt. Daarnaast vind ik Diederik Samsom erg loyaal aan het huidige kabinet. Grote spanningen lijken er niet te zijn tussen de PvdA en de VVD. Het lijkt erop dat de PvdA, net als de VVD, de vier jaar met dit kabinet wil uitzitten. Dat Samsom en kornuiten het kabinet laten vallen, lijkt mij dan ook uitgesloten.
Maar..., hoop doet leven.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.