Dat geldt met name voor huishoudens met een beneden modaal inkomen.
Uit de Vakantiegeldenquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat 26% van de Nederlanders
niet op vakantie gaat tijdens de
zomervakantie.
Dat dit cijfer vrij hoog is komt doordat veel huishoudens met een beneden modaal inkomen (minder dan 1750 euro netto per maand) én heel veel alleenstaanden thuis blijven. In het laatste geval heeft dat ongetwijfeld te maken met het inkomen (de gemiddelde alleenstaande verdient minder dan het gemiddelde gezin), maar eerst en vooral ook met het gebrek aan gezelligheid. Lekker "in je eentje op vakantie" klinkt veel minder aantrekkelijk dan "met je gezin op pad."
Nederlanders die wel weggaan, geven gemiddeld 2.600 euro uit tijdens de zestien dagen die zij door de bank genomen weg zijn. Inkomens beneden modaal spenderen gemiddeld 1.500 euro aan hun vakantie. Hogere inkomens geven zo'n 4.000 euro uit aan hun reis.
31 procent van de Nederlanders gaat dit jaar een keer op vakantie. Twee op de tien mensen gaan twee keer op reis, terwijl 14 procent drie keer of vaker gaat. Het zijn vooral de hogere inkomens die twee keer of vaker op vakantie gaan.
Ook is het opvallend dat huishoudens met een boven modaal inkomen vaak twee tot drie weken op vakantie gaan. Huishoudens met een beneden modaal inkomen kunnen zich dat echter niet veroorloven; zij gaan gemiddeld een weekje weg. Dit verklaart het verschil tussen de bedragen die huishoudens uitgeven aan hun vakantie natuurlijk ook meteen.
Mijn vraag aan onze lezers: gaan jullie dit jaar op vakantie? Zo ja, waar naartoe en hoe lang blijf je weg?