Liefst één op de vijf Duitsers zegt op een rechtse partij te willen stemmen wanneer deze opgericht zou worden. Verrassend is het niet: Duitsland kent op dit moment geen rechtse partij, terwijl men in Duitsland wel met dezelfde integratie- en immigratieproblemen kampt als in Nederland. De afwezigheid is wel verklaarbaar: 'rechts' ligt gevoelig in Duitsland, het is spreektaal voor nazistisch, en dus noemen politici zich 'links' of 'midden' en handelen ze daar ook naar. Midden is dan de links-liberale FDP, vergelijkbaar met D66, en de christendemocratische CDU en haar, wat conservatievere, Beierse zusterpartij CSU. Op rechts is er echter niets te beleven, tenzij je, zoals in Duitsland gewoon is, de nazistische NPD 'rechts' wil noemen.
Hier lijkt nu dan eindelijk verandering in te komen. De politicus René Stadtkewitz, lid van het Berlijnse stadsparlement, is met grote meerderheid van stemmen uit de CDU-fractie geschopt, toen hij weigerde om een uitnodiging aan Geert Wilders in te trekken. Hij richt nu, samen met Marc Doll, een overloper van de CDU, en Aaron Koenig, een overloper van de (in Duitsland wel succesvolle) Piratenpartij, een nieuwe partij op: Die Freiheit. Op welke kiezers hij mikt: de stemgerechtigden die al jaren, zo niet decennia niet meer stemmen omdat ze zich door geen enkele partij vertegenwoordigd voelen. In het geval van Berlijn is dat pakweg veertig procent van het electoraat. Wanneer hij het slim aanpakt, wordt zijn partij dus net zo groot als, of misschien zelfs groter dan de PVV - die overigens, aldus Stadtkewitz, niets met de oprichting van Die Freiheit van doen heeft gehad.
Zoals het ernaar uitziet pakt Stadtkewitz het ook daadwerkelijk slim aan: hij heeft zich al op voorhand gedistantieerd van bruine partijen zoals het Vlaams Belang en de FPÖ en zegt een liberale volkspartij na te streven. Aaron Koenig karakteriseert de partij als "weniger sozialdemokratisch als die CDU, sehr viel liberaler als die FDP und mehr Antiparteien-Partei als die Grünen".
Dat klinkt als een partij waar de rechtse Duitser zijn vingers bij kan aflikken.