Het kabinet is eindelijk aan het kijken naar een eventuele verruiming van de coronasteun. Voor veel ondernemers kan dit het verschil maken tussen financieel in leven blijven of omvallen. Voorheen bruisende steden zag al hun binnensteden inkrimpen, 20 procent van de winkeliers sloten hun deuren afgelopen jaar. Het wordt dan ook tijd dat de overheid eindelijk eens in de bres springt voor ondernemend Nederland.
Volgens MKB Nederland kijkt het kabinet "serieus" naar de verruiming van de coronasteun. Voor ondernemers kan dit goed nieuws betekenen. Iedere vorm steun kunnen zij nu goed gebruiken, aangezien hele sectoren momenteel tegen faillissementsgolven aanhikken dankzij het lockdownbeleid van Rutte III.
Steun is er wel, maar het is zeer pover ingericht. Al langer willen ondernemers daarom dat de vergoeding van vaste lasten naar 100 procent gaat. Het is eigenlijk eerder opmerkelijk te noemen dat dit tot op heden nog niet het geval is. Veel ondernemers betalen de rekening van het lamleggen van de economie: zij hadden simpelweg geen keus en moesten op last van de overheid de deuren sluiten. Dat ze dat uit eigen zak moeten betalen is absurd.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen zei eerder het volgende over het gebrek aan compensatie:
“Er wordt vaak over steun gesproken, maar dat is het niet. We zijn door de overheid gesloten, we hebben geen keus en om die reden dichtgegaan. En wat mij betreft is er maar één manier: dat is 100% compenseren! Dat gebeurt alleen niet. Je legt vanaf 1 januari iets minder bij dan de periode ervoor. Maar je legt nog steeds iedere dag geld erbij, geld dat er gewoon niet meer is!”
Fijn voor de ondernemers dat het kabinet eindelijk eens gaat kijken naar extra opties, maar het blijft absurd dat zij deze kosten in eerste instantie niet gewoon gedekt kregen. Beter later dan nooit, natuurlijk, of is dit gewoon weer een zoethoudertje? Zodat de horeca niet nog even lastig gaat doen tegen Rutte en Hoekstra in de laatste dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen? Wie het weet, mag het zeggen.