Na het overlijden van een jonge asielzoeker uit Syrië wil de Koninklijke Nederlandse Zwembond zwemlessen voor asielzoekers. Als dat niet lukt, dan minimaal informatievoorziening voor asielzoekers, zodat ze weten wat de gevaren zijn van het zwemmen.
Weten mensen het nog van vroeger? Zwemlessen in ons kleine kikkerlandje, van school of van je eigen familie. Het is gemeengoed in Nederland dat de meeste mensen leren zwemmen. Het is een onderdeel van onze cultuur, aangezien water een wezenlijk onderdeel is van ons land.
Uit eerder onderzoek is al gebleken dat mensen met een migratie achtergrond minder vaak kunnen zwemmen dan autochtone Nederlanders. Dat is ook niet zo raar, want de cultuur en achtergrond van deze mensen is niet die van water. Klinkt dit te sentimenteel of sprookjesachtig? Misschien, maar het zorgt in elk geval voor reële ongelukken, zoals met het verdrinken van die jongen.
Er is bezuinigd op zwemles en sommige gemeenten geven helemaal geen zwemles meer als verplicht onderdeel. Dat is een institutionele en culturele verandering die met de huidige migratie en culturele samenstelling niet gewenst is. Misschien verandert de demografie, maar de geografie verandert niet. Het is daarom ook een goed idee om het leren zwemmen, in elk geval voor deze mensen, verplicht te stellen. Zodat ze in Nederland-Waterland niet het gevaar lopen om te verdrinken.
Daarnaast is het een mooi onderdeel voor integratie, voor zover zo een onderdeel daadwerkelijk een toevoeging is voor de integratie. De gezinsinvloeden en religieuze invloeden zijn een groter onderdeel, maar het helpt in elk geval dit soort elementen mee te geven aan de jeugd vanuit een migratie achtergrond.