Cijfers van het CBS bewijzen het gelijk van de Nederlandse koeien en boeren als het gaat om de stikstofmaatregelen die het adviescollege van Johan Remkes voorstelt. De oud-minister liet weten dat 'vervuilende agrarische bedrijven' moeten worden gesaneerd. Echter laten cijfers zien dat de stikstof-uitstoot van die sector al jaren daalt. Nederlandse koeien zijn ondertussen ongerust vanwege de maatregelen, via Climategate. Dat de Nederlandse koeien
unhappy zijn met de adviezen van Remkes ligt geheel in lijn der verwachtingen. De
veestapel van koeien is in de afgelopen jaren namelijk al sterk gekrompen. In de jaren '80 waren het er nog zo'n 5,5 miljoen dieren en twintig jaar later zijn er anderhalf miljoen koeien minder. De uitstoot van de stoffen fosfaat en stikstof is sinds die tijd ook hard gedaald, zo suggereren de cijfers van het CBS.
Trends in uitstoot op landbouwgrond
[caption id="attachment_235982" align="aligncenter" width="673"]
De uitstoot van stikstof en fosfaten is in de afgelopen jaren al sterk gedaald. Bron: CBS[/caption]
Als u naar de bovenstaande grafiek kijkt dan ziet u meteen dat de uitstoot van stikstof en fosfaten -die vervolgens in landbouwgrond terechtkomen- sinds de jaren '90 sterk is gedaald. Hoe realistisch het is om de veestapel nog verder in te krimpen en in hoeverre stikstof wordt bespaard moet nog worden onderzocht.
Het kabinet Rutte 3 heeft echter torenhoge, wellicht ietwat onrealistische, ambities bekendgemaakt:
volgende week nemen ze besluiten over het oplossen van de
stikstofcrisis. Daarbij is het meetbaar maken van de impact van de uitstoot van stikstof en fosfaat op
de bodem van Natura2000-gebieden van belang, maar ook het achterhalen van de
herkomst van die stoffen.
En precies daar wringt hem de schoen in de aanpak van stikstofreductie: vaak is het lastig vast te stellen wat de precieze bron is van de neerslag van stikstof en ammoniak. Waardoor het verlenen van vergunningen zo moeilijk is. Vooral omdat deze stoffen door de wind worden meegevoerd -en die draait weleens van oost naar west, en maakt ook de hele tijd
vortex-bewegingen in de atmosfeer. Dat vaststellen van de bronnen van de uitstoot op Natura2000-gebieden wordt dus nog een flinke klus.
Of het daadwerkelijk zo ver komt dat Rutte de 'vieze boerderijen' saneert staat dus nog niet vast, maar koeien houden hun hart vast. Wij houden u in ieder geval op de hoogte zodra zich nieuws voordoet in de casus-stikstofcrisis.