Aldus Frits Bolkestein, gisteravond bij een speciale verkiezingsuitzending van Nieuwsuur. Bolkestein doelde daarmee op de eerste plaats op de sociaal ontwrichte samenlevingen in Zuid-Europa ten gevolge van de euro (zie minuut 53 in bovenstaande link). Hij herhaalde bovendien luid en duidelijk dat de muntunie was mislukt en noemde de euro een mislukte munt, waar we mee op zouden moeten houden. Letterlijk zei de Bolk:
"De euro, de Europese monetaire unie is de oorzaak van de Griekse ellende, dat geldt trouwens ook voor Italië en ook voor Spanje. Dat is één van de redenen, misschien wel de belangrijkste reden, dat ik zelf van mening ben dat de euro mislukt is. De Economische monetaire Unie, de muntunie, is mislukt."
Dat is duidelijke taal. Maar Bolkestein ging nog verder:
"We kunnen niet doorgaan, zoals nu, zonder dat er een radicale koerswijziging optreedt. De Europese Unie is mislukt (Bolkestein bedoelde natuurlijk te zeggen: de Europese Monetaire Unie, red.), de basis daarvan is, zoals ze het in het Engels zeggen, 'one-size-fits-all', één interest (rente, red.) voor alle 18 landen, de muntunie, maar dat strijdt met de werkelijkheid: one-size-fits-none. Misschien moet je zeggen 'one-size-fits-one', namelijk Duitsland. (...) We kunnen zo niet doorgaan, de euro zorgt voor sociale ellende in de Europese periferie. En zij die vinden, zoals Klaas Knot en Weidmann van de Bundesbank, dat we door moeten gaan met de euro zijn mede-verantwoordelijk voor de sociale ellende in Griekenland, in Italië en in Spanje."
Het is duidelijk, dat Bolkestein het helemaal heeft gehad met de euro. Maar hij heeft nog meer kritiek op de EU. Zo noemde hij de Europese Commissie veel te groot, die zou terug moeten van de huidige 28 commissarissen naar 12, een aantal dat volgens hem meer dan voldoende is om het bestuur van de Europese Unie te vormen. Volgens Bolkestein hebben een boel commissarissen maar een halve dagtaak of minder (hetgeen hun beloning van bijna een kwart ton euro's per maand nog merkwaardiger maakt, red.) en willen ze allemaal 'beroemd' worden. Maar dat kunnen ze alleen maar bereiken door allerlei initiatieven te nemen, waarvan het maar de vraag is of de bevolking daarop zit te wachten. Maar ook het Europees parlement trekt volgens Bolkestein een veel te grote broek aan. De Bolk vindt dat de macht moet terugvloeien naar de nationale parlementen, al zal dat niet zo eenvoudig zijn.
Aan het eind van de uitzending herhaalde Bolkestein (in navolging van
François Heisbourg) nogmaals zijn kritiek op de muntunie:
"De muntunie is dodelijk voor economische groei. Er moet daarvoor echt een oplossing worden gevonden, zij het niet onmiddellijk, maar in de loop van een paar jaar. De economische groei van het euroblok over de laatste zes jaar is nul. Nul procent. En dat is natuurlijk niet goed en wat die zuidelijke landen vooral nodig hebben, trouwens Nederland ook, is economische groei en met deze euro krijgen ze dat niet."
Over de kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie zei Bolkestein, dat hij niet verwacht dat één van de drie EP-kandidaten (Juncker, Schulz en Verhofstadt, red.) het wordt en hij hoopte dat de Raad van regeringsleiders zou kiezen voor onze minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Maar volgens NOS Brussel-correspondent Chris Ostendorf maakt Dijsselbloem geen schijn van kans. Misschien wel als opvolger van Olli Rehn als begrotingswaakhond. Hoe dan ook, vanaf morgen barst de strijd om de échte macht in de Europese instituten echt los: wie wordt voorzitter van de Commisie en wie wordt voorzitter van de Europese raad, want ook Herman van Rompuy gaat dit jaar met pensioen (op 3 december om precies te zijn).
En laten we wel wezen, die voorzitters hebben natuurlijk veel meer invloed op de koers van de Europese Unie, dan het fopparlement, dat slechts wat kan bijsturen, maar geen Europese wetten kan voorstellen. Daar hebben we er trouwens al veel te veel van, maar dat is een ander verhaal. Volgens Bolkestein is dat parlement bovendien 'absoluut niet representatief', want het wil altijd alleen maar méér 'Europa', terwijl de meerderheid van de Nederlandse burgers juist minder Europa wil.
Hier vindt u een overzicht van mijn columns en u kunt mij hier volgen op Twitter.