Dat de wereld knettergek is geworden weten de meeste mensen wel, maar het wordt weer eens bevestigd door dit nieuws. De kans dat er een internationaal IS-tribunaal wordt opgericht is klein. Dit tribunaal zou zich bezig houden met het berechten van IS-strijders die de meest verschrikkelijke dingen hebben gedaan. Ieder weldenkend mens wil dat deze terroristen zo snel mogelijk achter slot en grendel verdwijnen, maar zelfs de oprichting van zo'n tribunaal wordt al moeilijker dan gedacht.
Tenminste, als we André Nollkaemper moeten geloven. Hij is hoogleraar internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Hij voorziet dat de oprichting van een internationaal IS-tribunaal 'weinig kans van slagen heeft' zonder mandaat van de Verenigde Naties. Ook Syrië en Irak moeten hier steun aan geven, zo valt te lezen in Het Parool.
Hoogleraar Nollkaemper is door Stef Blok, minister van Buitenlandse Zaken, ingeschakeld om te kijken of er ook mogelijkheden zijn om een tribunaal op te richten zonder mandaat van de VN of steun van Irak of Syrië. Het antwoord van de hoogleraar: 'uiterst beperkt'.
Gelukkig vormt Nederland een baken van weldenkendheid in deze kwestie. Wij zijn namelijk het land geweest die de oprichting van een IS-tribunaal hebben bepleit in de VN-veiligheidsraad. Blijkbaar zijn niet alle landen die in deze raad zitten gediend van het voorstel. Rusland blijkt niet zo'n voorstander te zijn voor een internationaal tribunaal dat IS-strijders wil berechten voor hun misdaden. Als parlementslid heeft Rusland zelfs de macht om voorstellen te blokkeren.
Het zou toch van de gekken zijn om zo'n internationaal tribunaal te blokkeren? Waar is de weldenkendheid en de logica gebleven in de internationale politiek? Welke standpunten moet je in godsnaam hebben om tegen een tribunaal te zijn die terroristen wil berechten voor hun misdaden? Wordt er tegenwoordig dan niet meer aan de slachtoffers gedacht?