In Duitsland marcheren momenteel duizenden mensen door de straten om aandacht te vragen voor de hoge huurprijzen in Berlijn. Dit keer niet in het bruin, maar wél met rode vlaggen! Ruim 44% van de inwoners van de Duitse hoofdstad wenst nationalisatie van de woningmarkt. Over de bevolkingsexplosie door migratie natuurlijk geen woord, want dat is zogenaamd géén factor in het geheel... Een mens verplaatst zich anno 2019 sneller van Brazilië naar Duitsland dan dat Duitse bouwbedrijven appartementencomplexen kunnen bouwen. Toch lijkt de politiek in Europa nauwelijks rekening te houden met deze realiteit. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland!
Echter is het niet meer dan logisch dat de prijzen de pan uit reizen als de bevolkingsomvang sneller stijgt dan men kan bouwen. In de afgelopen 10 jaar kwamen jaarlijks 40.000 mensen naar Berlijn op zoek naar woonvesting, maar nu heerst er dus krapte op de markt aldus
Reuters.
Dat de demonstranten roepen om de woningmarkt te nationaliseren is weer een typisch gevalletje
'Afbraakgeneratie': men wil van alles, maar denkt simplistisch. Nee, geen enkele reflectie op hoe de situatie is ontstaan! Ze geloven echt in nationalisatie. Wat een druiven:
https://twitter.com/Sozialismustage/status/1114539771517382658
Het allerergste is wel dat een meerderheid in Berlijn ondertussen voorstander is van de nationalisatie van Deutsche Wohnen! Het is wensdenken waar niemand mee opschiet. De woningmarkt is uiteindelijk een markt van vraag en aanbod. Er zijn een x-aantal woningen en er is een x-aantal vraag naar woningen, maar wie uiteindelijk de eigenaar van de panden is maakt vrij weinig uit.
Nationalisatie, ofwel het wijzigen van het eigendom van privaat naar publiek, maakt dus helemaal geen reet uit. Wat wel helpt tegen woningkrapte zijn onderstaande oplossingen:
Maar beide oplossingen worden dus verworpen door de linkse demonstranten.
Ze denken het verschil te kunnen maken door het eigenaarschap van de woningen te veranderen. Dat is natuurlijk lachwekkend. Immers doet het er niet toe wie eigenaar is van de woningen, maar worden de hoge prijzen veroorzaakt door de scheve verhoudingen tussen vraag en aanbod. Niets meer en niets minder.
Nu is het zo dat overheden inderdaad minimum- en maximumprijzen kunnen vaststellen om daarmee een schijnoplossing te bieden, maar we weten allemaal hoe dergelijke constructies in het verleden hebben uitgepakt!
Zo leidden maximumprijzen vaak tot schaarste en minimumprijzen tot overproductie. Denk aan de overproductie van melk in Europa vanwege door de overheid gegarandeerde minimumprijzen voor melk. Zo zal het ook in Berlijn gaan uitpakken als men niet oppast.
Als het stadsbestuur ervoor kiest de prijzen te begrenzen zal de schaarste enkel toenemen. Als de panden van Deutsche Wohnen worden genationaliseerd kan de overheid wel lagere huren bieden richting Berlijners, maar betalen mensen uit andere steden de rekening! En ten slotte leidt de nationalisatie evenmin tot nieuwe woonruimte. Daarvoor moet worden gebouwd.
En precies dat laatste is noodzakelijk om de scheve verhoudingen tussen vraag en aanbod te verbeteren: meer woningen bouwen! Maar nationalisatie als oplossing presenteren? Tja, daarvoor moet je bij linkse socialisten zijn die geen benul hebben waar ze mee bezig zijn. Lachwekkend is het!