Het klimaatdebat zorgt voor mooie momentjes in de Tweede Kamer. Zo begon Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen (SP) haar woordvoering voor het klimaatdebat met een opmerkelijke uitspraak: 'Nederland heeft de hoogste energiebelastingen op gas, de Nederlandse huishouden betalen de hoogste belasting in Europa!' Dat de SP klaagt over de belastingen is nieuw, maar ook andere partijen kwamen aan het woord. Zo vergeleek Wilders (PVV) het klimaatakkoord met 'Nigeriaanse maffiapraktijken'. Natuurlijk is de Socialistische Partij (SP) geen principiële tegenstanders van méér belastingen, maar wel van belastingen die de huishoudens raken. Daarom pleitte Marijnissen (SP) voor hogere CO2-heffingen voor de industrie en om daarmee de huishoudens te ontlasten. Maar Marijnissen was niet het enige Kamerlid die fel van leer ging tegen het
klimaatbeleid van kabinet Rutte III. Zo was er Kamerlid Martin van Rooijen (50Plus), die ruilhandel wilde doen met de coalitie.
Van Rooijen maakt zich namelijk zorgen over een mogelijke pensioenkorting voor zo'n 60% van de werkenden én gepensioneerden. Dit nadere onheil moet natuurlijk worden bezworen en volgens het Kamerlid misbruikt de coalitie de huidige situatie 'om te chanteren'. Hij kon niet begrijpen dat het kabinet van plan is om miljarden te investeren in het behalen van de doelstellingen van het klimaatverdrag van Parijs, maar geen moeite doet om het pensioengat te dichten. Volgens D66-leider Rob Jetten valt het allemaal reuze mee.
Maar natuurlijk, Rob!Behalve de SP en 50Plus kwam ook de SGP naar voren. Ze waren niet uitgebreid in beeld, maar hun voorstel om tot CO2-reducties te komen was vrij eenvoudig: 'belast het vliegverkeer meer' zo stelde Chris Stoffer (SGP). Volgens Stoffer is het onacceptabel dat burgers 'steeds meer belasting voor voedsel betalen. terwijl een tank vol kerosine nauwelijks wordt belast'. Dat voorstel kon op steun rekenen van Jesse Klaver, die daar ook wel iets in zag. Rob Jetten (D66) evenzo, maar dan wel 'in Europees verband'.
Toen Jesse Klaver (GroenLinks) het woord nam was iedereen muisstil. Anders ook, maar nu extra stil want Klaver is natuurlijk aanjager in de Tweede Kamer. Maar toen Thierry Baudet (FvD) de interruptiemicrofoon bestormde klonk was het momentje definitief voorbij: 'Ik zal dhr. Klaver wel even vertellen wat hij bewerkstelligt met zijn klimaatplannen: de totale vernietiging van de Nederlandse economie. Dit zal ertoe leiden dat uw kinderen straks geen baan vinden!'
Van klimaatspijbellaars naar klimaatwerklozen, zeg maar.
Geert Wilders (PVV) maakte de allermooiste opmerking van de dag, hij stelde het volgende: 'Als iemand had gezegd het Klimaatakkoord door de Nigeriaanse maffia was bedacht was niemand verbaasd geweest!' Ja, Geert, je punt is duidelijk. Op zich heb je gelijk:
het is één grote zwendel. En ook de vertegenwoordiger van DENK kwamen aan het woord zonder eigenlijk iets te zeggen. Kuzu (DENK) probeerde zoveel mogelijk grappige woordjes te bedenken zoals 'klimaatclown Dijkhoff' en 'geef Rutte een rode kaart!'. Maar daar bleef het dan bij.
Zoals u ziet biedt het klimaatdebat een spectaculair schouwspel in de Kamer. We kunnen het u dan ook van harte aanraden om het debat live te kijken via de website van de
Tweede Kamer.