De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) krijgt zware kritiek vanuit de Algemene Rekenkamer. Er is te weinig zicht op bestedingen van het belastinggeld en de verantwoording ervoor. Ook lijkt er sprake van belangenverstrengeling te zijn!
Het onderzoek van de Algemene Rekenkamer genaamd Hilversum in beeld, trachtte de doelmatigheid bij de publieke omroep in kaart te brengen. Dat bleek moeilijker te zijn dan in eerste instantie gedacht. Sterker nog, de centrale conclusie van het onderzoek is eigenlijk dat de NPO actief moeilijk doet!
Inzicht in de kosten van programma's is ronduit onvoldoende. Omroepen krijgen een zak geld per programma maar kunnen daar vervolgens gewoon mee schuiven. Omroepen werpen, volgens de Rekenkamer, barrières op als je ze er naar vraagt. De NPO zelf blijkt "niet stelselmatig kritisch" naar kosten van succesvolle programma's te kijken. En het meest belachelijke van alles is nog wel dit:
"En als er wel vragen worden gesteld over kosten, zoals toen de talkshows Jinek en Pauw meer geld vroegen, slaagt de organisatie er volgens de onderzoekers niet in hier iets aan te doen."
Want hier schuurt het op z'n minst héél dicht tegen corruptie aan. De situatie is ongeveer dit: een talkshow wordt een succes en krijgt meer budget. Vervolgens wordt de productie van de talkshow uitbesteed aan een andere (particuliere) producent. Raar? Nee hoor, dat is (héél toevallig) het productiebedrijf van de talkshowhost zelf! En omdat de NPO via een omroep het 'externe' productiebedrijf inhuurt, zijn de kosten ineens heel wat minder inzichtelijk!
En zo kunnen Eva Jinek, Jeroen Pauw, Floortje Dessing en dergelijke, die met belastinggeld kijkcijferkanonnen zijn geworden, voor nog veel méér belastinggeld exact hetzelfde blijven doen! Klassieke gevallen van 'links lullen, rechts vullen'.