Gerrit Kastein gaf zijn leven, zodat leden van het verzet tegen Nazi-Duitsland gespaard zouden blijven.
De SGP - één van de weinige degelijke, rechtse partijen die Nederland nog telt - besloot onlangs haar werkkamer op het Binnenhof te vernoemen naar een communist. Dat klinkt niet meteen logisch, maar het verhaal van deze man, Gerrit Kastein, is zo krachtig dat de keuze van de gereformeerden al snel te snappen valt.
ZoominTV heeft naar aanleiding van die vernoeming een zeer interessante mini-documentaire gemaakt over het leven, en vooral de dood, van Gerrit Kastein. In het kort: Gerrit Kastein, geboren 1910, was een overtuigd communist en tegenstanders van de nazi's. Na de capitulatie van Nederland besloot hij zich aan te sluiten bij het verzet, waarbij hij een klein doch belangrijk aandeel leverde aan het tegenwerken van de bezetter. In die rol leerde hij uiteraard vele andere verzetsstrijders leren, wat uiteindelijk tot zijn dood zou leiden.
Kastein werd in 1943 opgepakt door de beruchte Sichterheitsdienst, die als belangrijk doel had om het verzet de kop in te drukken in Nederland. In die tijd werd het Binnenhof niet langer gebruikt als parlement, maar als uitvalsbasis van allerlei Duitse diensten, waaronder dus deze. Kastein werd opgepakt en naar één van de kamers - die waar nu dus de SGP zit - op het Binnenhof gebracht ter verhoor. Het was bij het verzet bekend dat zich in de kelders daar een martelkamer bevond waar iedereen die de gewenste informatie niet bij het verhoor gaf terecht zou komen. Kastein was bang bij zo'n marteling zijn medeverzetsstrijders op te geven, en zag daarom maar één manier om hen te redden: zelfmoord, door zichzelf uit het raam te werpen.
De documentaire laat al deze plekken, inclusief het bewuste raam en de martelkamer, zien, en gaat dieper in op het verhaal. Hij duurt overigens maar vijf minuten: perfect dus om even snel een zeer interessant verhaal mee te krijgen. Veel kijkplezier gewenst met deze uiterst boeiende video: