Zijn geneeskunde en biomedisch onderzoek nog wel wetenschappelijk?
Nogal wat mensen oreren met enige regelmaat over de wetenschappelijke merites van vakgebieden als geneeskunde. Niet gehinderd door enige kennis fungeren deze toespraken vaak als rechtvaardiging voor het afschaffen van vermeend onwetenschappelijke studies en vakgebieden. Weg met die onwetenschappelijke idioten die zich volschransen uit de staatsruif - dat werk. Dergelijke lichten zitten ook hier in de commentsecties.
Deze mensen weten vaak (onder andere) niet hoe 'wetenschappelijk' onderzoek betaald wordt. Ze denken dat al het universitaire onderzoek door die arme belastingbetaler mogelijk wordt gemaakt. Wrong! In Nederland wordt nogal wat academisch onderzoek (meer dan vijftig procent in de geneeskunde, farmacie en biomedische wetenschappen) door een belanghebbende industrie betaald. En dat heeft nare consequenties.
Bedenkt u zich eens wat het voor de onderzoeksresultaten betekent als de producent van medicijn x het onderzoek naar datzelfde medicijn betaalt. Inderdaad, die uitkomsten zijn dramatisch: 95 procent van alle door de industrie betaalde onderzoeken naar kankermedicijnen is positief over het nieuwe medicijn, tegen een veel geringere 65 procent bij staatsgefinancierd onderzoek. Voor meer voorbeelden moet u gewoon even goed zoeken in de catalogus van een universiteitsbibliotheek.
U valt van uw stoel.Als we aannemen dat wetenschap zich in de eerste plaats bezig moet houden met waarheidsvinding - en dat lijkt me vrij onomstreden - moeten we ons dus afvragen hoe wetenschappelijk al dat onderzoek is. Houdt u dat in uw achterhoofd als u de volgende keer weer bedreigd wordt met kanker. Of als u begint te fulmineren tegen 'die pseudo-wetenschappen'.