Terwijl de wereld de blik gericht houdt op de ramp met de MH17 doet Aruba haar uiterste best zoveel mogelijk geld los te peuteren van Nederland.
Voor de regeringen van de voormalige Nederlandse Antillen is het neergehaalde vliegtuig in Oekraïne letterlijk een ver-van-hun-bedshow. Terwijl iedereen hier z'n best doet de bergingsoperatie van het wrak van de Boeing van Malaysian Airlines eindelijk te laten beginnen, zijn ze op Aruba
vooral bezig met hun eigen strijd:
Aruba zal niet buigen voor de Nederlandse eis om te bezuinigen om zo de economie aan te zwengelen. Dat heeft de Arubaanse minister van Financiën Juan David Yrausquin zaterdag tegen persbureau AP gezegd. Volgens hem heeft het Caribische eiland al in de kosten gesneden en het overheidsapparaat verkleind.
De opmerking van Yrausquin komt twee dagen nadat premier Mike Eman een hongerstaking van een week had beëindigd. Hij protesteerde daarmee tegen Nederlandse bemoeienis met de begroting van het eiland. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) had de gouverneur opgedragen de begroting niet te tekenen in afwachting van een onderzoek.
Aruba heeft een enorm begrotingstekort. De schulden van het eiland bedragen bovendien 75 procent van het Bruto binnenlands product.
Geld. Meer geld. Aruba wil meer geld. Altijd maar meer geld. En Nederland moet dat ook geven, want dat is die vuile kolonisator die moet bloeden en betalen tot in het einde der dagen.
Tja. Los van de spin over 'kolonialisme' Op het Caribische eiland is kennelijk het besef nog niet doorgedrongen dat Nederland sinds 2010 zelf ook meerdere bezuinigingsrondes heeft moeten doormaken alvorens weer te kunnen aankijken tegen een betere economische situatie. Zo zal het de Antillianen ook vergaan: dat je reeds een keer bezuinigd hebt, wil niet zeggen dat je dan voor de aankomende paar jaar klaar bent met de hand op de knip houden. De situatie zal ieder jaar opnieuw moeten worden beoordeeld. En zonodig, inderdaad, moet een daaropvolgend jaar opnieuw worden bezuinigd als dat nodig is om richting een situatie van begrotingsevenwicht te gaan.
Zo werkt dat immers als je een degelijk land bent. Tijd dus voor Aruba om te kiezen: wil het een degelijk land zijn? Dan zal het normale begrotingsregels moeten volgen. Of wil het lekker louche boekhouden zoals zovele andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen? Dat mag, maar dan moet het niet in Nederland zijn. Dan moet worden gekozen voor onafhankelijkheid. Ja, als Aruba écht vindt dat het zo onderdrukt wordt door Nederland mag het eiland altijd uit het Koninkrijk stappen. Uiteraard is men dan ook al het geld van Nederland kwijt, maar ik weet zeker dat het een paar creatieve boekhouders wel een truc weet om dat probleem op te lossen. Premier Mike Eman en zijn minister van financiën lijken alvast naar die functie te solliciteren.