De Grieken hebben nu de kredietstatus 'hopeloos', Caa1. Van een heleboel Grieks geld zien wij waarschijnlijk niets meer terug.
Met een label Caa1 bestempelt Moody's de facto de toestand van de Griekse overheidsfinanciën als 'hopeloos'. Voor zover we konden nagaan zijn er maar twee landen in de wereld die bij het ratingbureau zo diep in de categorie 'rommel' noteren: Ecuador (Caa2), een Zuid-Amerikaans land dat bij obligatiebeleggers berucht is als zowat de zekerste manier om geld te verliezen, en Cuba (Caa1).
Wel stoer natuurlijk, dat je in de lobby van een chique Aziatisch etablissement tegen een lokale schone opschept over de situatie in de eurozone. 'Een van de drie financieel meest hopeloze landen van de wereld slurpt ons belastinggeld op. We eten nu spoorbielzen, bij gebrek aan bloembollen, maar ik sla me er doorheen.'
Zoals ik al
eerder betoogde, wordt een Grieks default iedere dag duurder voor ons, omdat belastinggeld wordt omgeruild voor private investeringen. Laten we de banken en andere dubieuze fondsen die nu in Griekenland zitten eens keihard straffen. Met hen hoeven we geen medelijden te hebben; toen de rente op Grieks staatspapier door het dak ging, stapten talloze schimmige investeringsvehikels en Russische miljardairs in die rommel. Ze hoopten flink te verdienen aan de hoge rente. Welnu, hoge rente impliceert hoog risico, betalen dus.
Die stap zal voor ons
niet gratis zijn, maar elke dag dat we wachten met de realiteit onder ogen zien, gaat er meer belastinggeld richting de Grieken. Het onvermijdelijke Griekse default wordt met de dag duurder.